Přeskočit na obsah

Vydírání na pražské hygieně. Ředitel čelí kárnému řízení

Bývalý ekonomický ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Radim Bureš a bývalý zaměstnanec stanice Zdeněk Vališ, který tu působil několik týdnů, jsou obviněni z vydírání třetího kolegy Jiřího Pěkného. Podle serveru Seznam zprávy Pěkný tvrdí, že jej obvinění tlačili k vybírání úplatků od hospodských, nechávali si od něj dávat peníze a že o všem měl vědět i ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Ředitel Jarolímek nicméně bude muset věc vysvětlovat v kárném řízení. „Bylo zahájeno kárné řízení na podnět státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví, který tak učinil na základě informací od Policie ČR. Kárné řízení je neveřejné, proto nelze o průběhu řízení poskytnout bližší informace,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Jarolímek odmítá, že by se na vydírání Pilného nebo na vymáhání úplatků od restaurací jakkoli podílel. „Ředitel HSHMP nebyl v této věci orgány činnými v trestním řízení z ničeho obviněn, pouze těmto orgánům podal vysvětlení a v případu dále vystupuje v pozici svědka,“ zdůraznil Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí HSHMP. „O údajných protiprávních aktivitách obou obviněných osob ředitel HSHMP nebyl informován, přičemž o možném opaku svědčí toliko nepodložená a neprůkazná tvrzení Ing. Pěkného,“ dodal. Na Jarolímkovu obranu ještě podotkl, že od nástupu do funkce nařídil kontrolu těch stravovacích provozů, které nebyly za předchozího vedení bez uvedení bližších důvodů delší dobu kontrolovány.

Také Vališ, který je nyní ředitelem Elektrotechnického zkušebního ústavu, Pilného verzi odmítá.

Informace z případu budí otázky, jestli není korupce ze strany provozovatelů restaurací častějším jevem. „O korupci na hygienických stanicích v Česku jsem žádný signál nezaznamenal. Pokud by se takové jednání prokázalo, jsem pro tvrdé tresty,“ komentoval to pro MT ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…