Přeskočit na obsah

ČLnK se snaží víc rozšířit svou mobilní aplikaci. eRecept převádí na čárový kód

Počet vydaných identifikátorů eReceptů zasílaných prostřednictvím SMS se zvyšuje, od začátku roku jich pacienti obdrželi více než 1,7 milionu. Česká lékárnická komora (ČLnK) proto připravila způsob, jak příjem eReceptu ze zaslané textové zprávy zjednodušit a v těchto dnech představuje nové řešení. Mobilní aplikace Lékárny v ČR nyní umí komplikovaný SMS identifikátor jednoduše převést na čárový kód. Převedení je funkční i bez datového připojení, stačí mít aplikaci nainstalovanou v chytrém telefonu. Novinka ulehčí výdej léků v lékárně. Lékárníci tak zase budou mít více času na své pacienty.

Kampaň ČLnK na podporu mobilní aplikace Lékárny v ČR

 

ČLnK nechala vložit převaděč kódů do své stávající aplikace Lékárny v ČR. Dostupná je zdarma pro Android v GooglePlay, kde si ji doposud stáhlo více než 16 tisíc uživatelů, a nově také v AppStore pro systém iOS.

 

Ulehčí práci a ušetří čas – pacientům i lékárníkům

Na implementaci nové funkce do již existující aplikace komory pracovali vývojáři několik měsíců. Úpravu zadala komora v červnu a v září probíhalo testování. Výsledkem je jednoduchý a funkční převaděč SMS identifikátoru do podoby čárového kódu. „Postupem času jsou eRecepty stále častější. Množství identifikátorů zasílaných pacientům textovou zprávou neustále roste, od začátku roku počet takto předaných eReceptů přesáhl 1 700 000. Forma SMS identifikátoru byla dosud pro lékárníky nejpracnější variantou, proto se ČLnK rozhodla najít zjednodušující řešení, které přinese výhody pacientům i lékárníkům,“ vysvětluje PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.

Dosavadní způsob ručního přepisování unikátního kódu z SMS zprávy je časově náročný. Existuje také riziko chyby při přepisu. „Převedení na čárový kód zefektivní péči o pacienta v lékárně. Lékárníkům systém výrazně zjednoduší práci a ušetřený čas budou moci věnovat základním činnostem – odbornému poradenství a dispenzaci,“ dodává Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK. Jednotlivé identifikátory se z SMS do podoby čárových kódů v aplikaci převádí plně automaticky, takže pro pacienta nepředstavuje převod ani práci navíc, ani další datové náklady.

 

Plně funkční i bez datového připojení

Při práci s převaděčem identifikátoru v mobilní aplikaci Lékárny v ČR nepotřebují pacienti ve svém zařízení internet. Stačí mít aplikaci nainstalovanou v mobilním zařízení. Po následném převedení na čárový kód zůstane pacientovi eRecept vždy uložený v aplikaci, má tak úplný přehled o historii svých léčiv. „Vyzvednutí předepsaných léků bez nutnosti datového připojení považujeme za největší výhodu nové funkce naší aplikace. Pacient si k receptu v aplikaci může připojit libovolnou poznámku, například že jde o opakovací recept, který lze vyzvednout ještě dvakrát,“ popisuje fungování Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK a dodává: „Kromě převodu SMS kódu elektronického receptu na čárový kód slouží aplikace také jako mapa českých lékáren s kompletními informacemi.“

 

Aplikace poslouží nejen při výdeji receptu, ale pomůže třeba i při screeningu diabetu

V aplikaci, kterou si pro operační systém Android zatím stáhlo více než 16 tisíc uživatelů, je možné dohledat všechny lékárny v České republice. Po propojení s navigací dokáže pacienta navést k té nejbližší a obsahuje důležité informace včetně adres, kontaktů a otevírací doby. Další praktickou funkcí je možnost vyhledání lékárny dle specializace v oblasti poradenství, například při odvykání kouření, snížení hmotnosti či screeningu diabetu a péče o diabetické pacienty. Aplikace vyhledá i lékárny specializované na poradenství a péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou.

V období od 15. do 23. 10. proběhne v lékárnách po celé ČR kampaň pro rozšíření mobilní aplikace mezi další uživatele. Pacienti mohou navštívit svou nejbližší lékárnu, ve které jim lékárník případně pomůže se stažením a instalací aplikace do mobilního telefonu. V lékárnách budou k dispozici také informační plakáty a letáky.

Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

 

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené