Přeskočit na obsah

Lékárníci chtějí peníze na protipadělkovou směrnici a větší roli v prevenci

 Sjezd delegátů proto uložil představenstvu a prezidentovi ČLnK, aby i nadále s ministrem zdravotnictví řešili problémy lékárenského stavu a pozvali jej na nejbližší jednání představenstva ČLnK k obnovení konstruktivní spolupráce. Z důvodu přetrvávající krizové situace v lékárenství v České republice nebyl sjezd ukončen, jeho delegáti se tak v případě potřeby mohou kdykoli opět rychle sejít.
Ve dnech 2.-3. listopadu 2018 proběhl v Benešově XXVIII. sjezd delegátů České lékárnické komory. Jeho účastníci se shodli na prioritách, které je nutné pro zachování dostupné a kvalitní lékárenské péče urychleně řešit a promítnout do legislativy.
„Sjezd ve svém usnesení vyzval ministra zdravotnictví, aby inicioval vznik pracovní skupiny pro lékárenskou péči za účasti ČLnK, aby byl co nejdříve předložen k posouzení návrh Cenového předpisu MZd, který bude pro lékárny platit od 1. 1. 2019, a aby bylo zajištěno financování nových administrativních povinností lékáren spojených se spuštěním systému ověřování léčiv vyplývajících z „protipadělkové“ legislativy,“ vysvětluje PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.
 
Sjezd odmítá tzv. emergenční model dodávek léků do lékáren
Delegáti sjezdu ČLnK také znovu odmítli záměr Ministerstva zdravotnictví zavést tzv. emergenční model dodávek léků do lékáren, který by vážně narušoval poskytování lékárenské péče a ve skutečnosti by nezajistil potřebnou dostupnost léčiv pro pacienty ve všech lékárnách 
 
Sjezd vyzval zdravotní pojišťovny k řešení neúnosné situace
Sjezd ve svém usnesení vyzval zdravotní pojišťovny k bezprostřednímu pokračování v jednání k tématu Fondu na podporu jedinečných lékáren, jehož vznik vyplývá ze závěrů Dohodovacího řízení. Vzhledem k neaktuálnímu seznamu pojištěnců vyzval sjezd zdravotní pojišťovny k vyřešení jednoznačné identifikace příslušnosti jejich pojištěnců. Delegáti dále ve svém usnesení vyzývají pojišťovny k jednání o hlubším zapojení lékárníků do odborných činností v oblasti prevence a zdravého životního stylu.
 
Sjezd považuje protipadělkovou směrnici za nesmyslnou a žádá o zrušení sankčních ustanovení vůči lékárnám
Delegáti sjezdu považují protipadělkovou směrnici za nesmyslnou a s ohledem na zpoždění v implementaci Nařízení požadují, aby představenstvo ČLnK iniciovalo zrušení sankčních ustanovení vůči lékárnám.
„Česká lékárnická komora také dokončuje návrhy legislativních změn, které zajistí stejné a co nejnižší doplatky na léky, spravedlivé odměňování lékárenské péče a pravidla vzniku nových lékáren. Ministerstvo zdravotnictví je s nimi již z části seznámeno,“ uzavírá PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.
 
 
tisková zpráva ČLnK

Zdroj: tisková zpráva

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…