Přeskočit na obsah

Rozhoduje se o investicích i krytí ztrát

V Královéhradeckém kraji je zdravotnictví významné téma rozpočtu. Celkové výdaje kraje pro rok 2019 jsou plánovány na 4,8 miliardy korun, z toho 400 milionů představuje jen modernizace Oblastní nemocnice Náchod. Ta už byla zahájena, skončit má v roce 2020 a celkem vyjde bezmála na miliardu korun. Kraj si na ni vzal úvěr. „Výstavbu dvou nových pavilonů v náchodské nemocnici nejsme schopni financovat bez úvěru. Ten ale budeme čerpat jen na tuto akci a následně ho chceme rychle splácet,“ uvedl radní Rudolf Cogan. Kromě toho vydá kraj na zdravotnictví podle návrhu rozpočtu 564 milionů korun, z toho 140 milionů na pokrytí ztrátových oddělení nemocnic zdravotnického holdingu. V roce 2018 bylo na tuto kapitolu plánováno 416 milionů korun.

Kraj Vysočina, který bude v roce 2019 hospodařit s 11,6 miliardy korun, jmenuje zdravotnictví mezi čtyřmi svými prioritami. Celkový rozpočet kraje roste proti letošním zdrojům o osm procent. Na běžné výdaje na zdravotnictví přitom má jít 432,5 milionu korun, což je o tři procenta více než v letošním rozpočtu. Kapitola zdravotnictví ovšem na Vysočině výrazně, o dvacet procent, rostla mezi roky 2017 a 2018.

Počítá se i s investicemi. V roce 2019 plánuje Kraj Vysočina zahájit stavbu domova pro seniory v areálu Nemocnice Jihlava. Práce skončí v roce 2020. „Nemocnici Havlíčkův Brod čeká generální rekonstrukce výtahů, pro pelhřimovskou nemocnici začneme projektovat nový pavilon dětského, gynekologicko‑porodnického a neurologického oddělení, v Novém Městě na Moravě bude mít nemocnice nový, účelnější vjezd,“ doplňuje náměstek hejtmana Martin Kukla.

Jihomoravský kraj věnuje na zdravotnictví 822 milionů korun z celkových plánovaných výdajů 7,8 miliardy korun. To je o 14 procent více proti plánovanému letošnímu rozpočtu, ale zároveň je to méně než dnes očekávané letošní výdaje. Kraj totiž ve skutečnosti vydá na zdravotnictví asi o 180 milionů víc, než plánoval. I přes dotace přitom jihomoravským krajským nemocnicím budou na konci roku chybět desítky milionů. Tlak na krajský rozpočet vytváří mimo jiné zvyšování platů v nemocnicích. „Rozevírají se nůžky mezi platovými nařízeními vlády a platbami od pojišťoven, kupříkladu když dojde ke zvýšení platů o sedm procent, kraj z toho musí hradit tři procenta,“ uvedl pro Českou televizi radní Milan Vojta.

Také ve Zlínském kraji jsou nemocnice nejvýznamnějším místem, kam budou příští rok směřovat investice kraje. Celkem kraj na investice ve zdravotnictví plánuje 288 milionů korun. Z toho 103 miliony má stát rekonstrukce v Uherskohradišťské nemocnici, více než 53 milionů korun kraj plánuje vydat na objekt hemodialýzy ve Vsetínské nemocnici, 120 milionů půjde do Kroměřížské nemocnice.

Zato Středočeský kraj se k nelibosti opozice rozhodl příští rok svoje nemocnice nedotovat. Celkové výdaje rozpočtu Středočeského kraje mají příští rok stoupnout o 17 procent na 27 miliard korun. Na splácení úroků z úvěru středočeských nemocnic půjde v roce 2019 stejných 190 milionů jako v roce 2018. Rozpočet běžných výdajů na zdravotnictví ale klesá z 822 milionů korun na 705 milionů s tím, že na krytí ztrátových činností se počítá s nulou (v roce 2018 to bylo 175,5 milionu korun). „Ředitelé nemocnic mají za úkol dělat vše pro to, aby nemusely být poskytovány provozní dotace," vysvětlila MF Dnes středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Opoziční ODS vyjádřila pochybnosti, jestli to nemocnice zvládnou. Kraj naopak navýšil o 300 milionů kapitolu dopravy na 4,38 miliardy korun. Klesnout mají v rozpočtu kraje i výdaje na investice do středočeského zdravotnictví.

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…