Přeskočit na obsah

Investice do výzkumu a podpory klinických studií

Výzkum a klinické studie považuje za prioritu své práce nový Country president pro Českou republiku Martin Puchwein. V této funkci povede celou skupinu Novartis Group Czech Republic, tedy společnosti Novartis, Sandoz i Alcon na českém trhu. „Budu pokračovat ve zvyšování investic do klinických studií, abychom českým pacientům mohli poskytnout inovativní léčebné možnosti,“ upřesňuje. Na několik otázek nám odpověděl u příležitosti udělování cen mladým českým vědcům Discovery Award, kterou tato společnost již sedmým rokem podporuje.



 

  • Vaše společnost již několik let aktivně podporuje mladé vědce v České republice. Čeho důležitého bylo podle vás na poli biomedicínského výzkumu v poslední době dosaženo?

 

Myslím, že výzkum v ČR je na dobré úrovni. Za poslední rok, kdy zde pracuji, jsem viděl mnoho zajímavých a kvalitních vědeckých projektů a velmi mě to těší. Důležitou samozřejmě zůstává oblast dlouhodobého financování výzkumu a jsem rád, že společnost Novartis má díky Discovery Award možnost české vědce podporovat. Důležité oblasti výzkumu jsou nejen nové léčebné možnosti jako takové, ale také například výzkum v oblasti správného využití všech výsledků posbíraných v klinických hodnoceních, oblast tzv. big‑data.



 

  • V jaké oblasti se společnost Novartis angažuje nejvíce?

 

Máme široký záběr na různé terapeutické oblasti a onemocnění, kde vidíme velkou potřebu ze strany pacientů a nedostatek současných léčebných možností. Mohu jmenovat například oblast kardiologie, dermatologie, neurologických nebo očních onemocnění, která výrazně snižují kvalitu lidského života. Dlouhodobě se také zabýváme léčbou onkologických a hematologických onemocnění. Do budoucna se chceme více zaměřit na využívání moderních možností a technologií léčby, mezi něž patří imunoterapie a genová terapie. Některé z těchto nových léčebných možností již byly představeny a v jejich rozšíření vidíme velký potenciál. Zajímáme se také o možnosti automatizace a robotizace našich procesů, které by mohly urychlit například vyhodnocení výsledků klinických hodnocení nebo pacientských údajů.



 

  • Jaký podíl v portfoliu vaší společnosti zaujímá právě výzkum a vývoj?

 

Z našich celosvětových příjmů investujeme do výzkumu a vývoje nových léků přibližně 20 procent, čímž se řadíme na první místo v objemu těchto investic mezi všemi farmaceutickými firmami. I Česká republika je pro Novartis z pohledu probíhajících klinických hodnocení velmi důležitá země. Ročně zde investujeme do klinických hodnocení více než 200 milionů korun, čímž se řadíme na první místa mezi farmaceutickými firmami v České republice.



 

  • V čem vidíte přínos klinických studií? Kolik jich nyní v ČR probíhá a v jakých oblastech?

 

V současné době provádíme v České republice více než 65 klinických hodnocení, do kterých je zařazeno přes 2 500 pacientů. Největší přínos vidím v možnosti nabídnout těmto pacientům přístup k nejmodernějším možnostem léčby, které jsou v raných fázích vývoje a komerčně nejsou dostupné. V provádění klinických studií máme v ČR dlouhou tradici, spolupráce s místními lékaři, kteří se klinických hodnocení účastní, je opravdu na vysoce profesionální úrovni.



 

  • Na jaké bariéry výzkum a vývoj v České republice z vašeho pohledu naráží?

 

Jak již jsem zmínil, klíčová je otázka financování výzkumu, zejména pak dlouhodobé financování. Z osobní zkušenosti vím, že kvalitní výzkum může trvat opravdu dlouho, než přinese hmatatelné výsledky. Chtěl bych všem českým vědcům popřát mnoho sil a také trpělivosti, naše společnost se bude snažit jejich úsilí dále podporovat, aby se výsledky jejich snažení co nejdříve dostaly k českým pacientům.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…