Přeskočit na obsah

Chytré tetování pro zdraví. Zabrání spálení kůže, upozorní na horečku

Je to jeden z řady projektů, které přesouvají trend nositelných zařízení k měření zdravotních funkcí jako jsou náramky nebo chytré brýle přímo na tělo. Zatím jsou se svým projektem výzkumníci na Univerzitě Colorado Boulder ve fázi laboratorních pokusů, k standardnímu použití ještě povede dlouhá cesta a mnohé testy. Popsal to server Colorado.edu Univerzity Colarado Boulder.

V rámci projektu výzkumníci potvrdili na prasečí kůži možnost použití inkoustu, který se objeví pod UV zářením. Takové tetování by mohlo upozornit člověka na riziko poškození kůže. Pokud používá ochranné opalovací krémy a tetování se objeví, znamená to, že je na čase aplikaci krému opakovat. Po natření krémem barva tetování zmizí a po opětovném vystavení slunečnímu záření se zas objeví.

Vedoucí skupiny je chemik se zaměřením na nanotechnologie Carson Bruns. který se zároveň věnuje výtvarnému umění. „Když se nad tím zamyslíte, tetování je jen spousta částic, které sedí na kůži. Co když použijeme nanotechnologie, aby měly tyto částice nějaké funkce?“ říká Bruns. Aby bylo chytré tetování zároveň aktivní, a zároveň odolné, obaluje Brunsův tým barvivo plastovými mikrokapslemi v nanovelikostech. Takové inkousty lze aplikovat na kůži stejnými jehlami, jaké běžně používají tatéři.

Kromě barviva, které se objeví pod UV zářením, pracoval tým také s tetováním, které mění barvu při horečce. V budoucnu by tato technologie mohla podle Brunse přinést i tetování, které bude měřit koncentraci glukózy v intersticiální tekutině.

Není to první pokus vyvinout chytré tetování pro monitorování zdraví. V roce 2017 oznámila skupina pracovníků z Harvard Medical School a MIT Media Lab, že testovali na vepřové kůži tetování, které měnilo barvu od zelené po hnědou podle koncentrace glukózy, a další, které se objevovalo silněji při zvýšené koncentraci sodíku. To má podle výzkumníků ukazovat na dehydrataci.

 

Čtěte také

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…