Přeskočit na obsah

Boj se zákeřným dengue virem

Dengue je virová infekce způsobující závažné chřipkové onemocnění v některých případech s potenciálně smrtícími komplikacemi. K symptomům nemoci patří horečka, bolesti hlavy, kožní vyrážka podobná spalničkám a bolesti svalů a kloubů. Někdy se horečka dengue může rozvinout do jedné ze dvou život ohrožujících forem, jednou z nich je hemoragická horečka dengue, která způsobuje krvácení a výrazné snížení hladiny krevních destiček, druhou je šokový syndrom dengue, který je příčinou nebezpečně nízkého krevního tlaku. Tento virus je endemický ve více než 110 zemích světa a ročně jím celosvětově onemocní na 100 milionů lidí, což vede až k 500 000 případům potenciálně smrtelné hemoragické horečky. Zatím proti onemocnění neexistuje žádná účinná vakcína.

Ve spolupráci s výzkumníky z University of Cambridge se chystají lékaři z University of Surrey zkoumat mechanismus komáry šířeného dengue viru i to, jak podněcuje zvýšenou produkci bílkovin v buňkách. Dosavadní práce tohoto týmu totiž ukazují, že virus dengue infikuje buňky, mění jejich funkci a nutí je produkovat velké množství virových proteinů, které jsou odpovědné za přenos viru v celém těle. Během základní studie chtějí vědci odhalit, jak k tomuto procesu dochází, což může vést k vývoji nových technik k zastavení replikace a šíření viru v těle.

Podle Dr. Nicolase Lockera, virologa na univerzitě v Surrey, povede dokončení tohoto projektu k lepšímu pochopení životního cyklu viru dengue a možnosti identifikovat nové způsoby, jak ho zastavit. „Pochopení mechanismů syntézy bílkovin je také důležité pro širší akademickou obce, neboť přispívá k lepšímu porozumění i řady jiných onemocnění, jako jsou neurodegenerativní choroby a onkologická onemocnění,“ dodal.

 

Dále čtěte

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené