Přeskočit na obsah

SYNLAB získal svou první laboratoř specializovanou na gynekologickou cytologii

SYNLAB získal svou první laboratoř specializovanou na gynekologickou cytologii

Karcinom děložního hrdla je hned po karcinomu prsu nejčastějším nádorovým onemocněním žen na celém světě. V rámci prevence tohoto zákeřného onemocnění je hlavní screeningovou metodou gynekologická cytologie, která slouží jako základní způsob k odhalení prekanceróz a dysplazií i samotného karcinomu děložního hrdla.

Komplexní služby v oblasti laboratorních vyšetření poskytuje na území České republiky i evropský lídr ve zdravotnické diagnostice společnost SYNLAB, která provozuje 26 vlastních ambulancí, přes 60 odběrových pracovišť a 11 laboratoří v celé ČR, včetně svozu materiálu z nemocnic či od praktických i odborných lékařů či ambulancí.

K 10. lednu 2019 dokončil SYNLAB prostřednictvím své dceřiné společnosti synlab czech s. r. o. akvizici laboratoře Prokopec COP s. r. o. Laboratoř Prokopec COP se zaměřuje na gynekologickou cytologii, a SYNLAB tak akvizicí získal svou první laboratoř s touto specializací v ČR. Cílem akvizice je rozšíření portfolia služeb pro klienty a spolupracující lékaře. První krok nyní představuje modernizace technického vybavení laboratoře, následně se zaměří na navýšení počtu nabízených laboratorních testů zahrnujících nejen screening HPV, ale také stanovení exprese virových proteinů a metylační testy.

Laboratoř Prokopec COP představuje významné lokální středisko, neboť v Jihočeském kraji působí jako jedna ze dvou laboratoří se specializací na gynekologickou cytologii. Své služby poskytuje gynekologickým ambulancím a privátním gynekologům již od roku 2013 jako nástupnická organizace Centra onkologické prevence v gynekologii, které bylo založeno v roce 1992 MUDr. Václavem Prokopcem. Laboratoř provádí gynekologická cytologická vyšetření včetně odpovídající interpretace nálezů, dále také screening a konzultační služby související s problematikou prevence cervikálního karcinomu.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené