Přeskočit na obsah

Doc. Prausová: Nebagatelizujte varovná znamení

Zeptali jsme se zdravotníků: Kterou jednu věc z vašeho oboru by měl znát úplně každý, a přitom ji zná jen málokdo? Jaká častá nepřesná nebo rovnou mylná obecná představa je obzvlášť nebezpečná?

Každý pacient a každý lékař, zejména lékaři praktičtí, kteří se setkávají s pacienty nejčastěji, a lékaři na příjmových pracovištích interních oddělení a chirurgií, by měli znát varovná znamení onkologických onemocnění. Jde o změny běžného stereotypu a obvyklého stavu, pacient se začne cítit „jinak“, je unavený, slabý, spavý, má problémy v běžných fyziologických konáních, změní se mu stereotyp a charakter močení, stolice, objeví se změny na kůži, především změny pigmentových znamének, má polykací obtíže, bolesti v krku, dlouhotrvající kašel nebo rýmu, u žen je to výtok či změna stereotypu menstruace. Mohou to být příznaky banálního onemocnění, ale také známka počínající závažné choroby, a na to by měla myslet laická veřejnost i lékaři.

V onkologii je nejdůležitější včasnost, pokud dochází k nějaké změně. Největší mylnou představou je, že každý má občas rýmu, kašel, zácpu nebo průjem. Pokud obtíž trvá řádově ve dnech, nebude to nic závažného, ale pokud trvá týdny a měsíce a pacient ji stále považuje za banální, to už je nebezpečná mylná představa. Nebezpečné u pacientů je podceňování existence příznaku a délky jeho trvání. U lékařů pak je potřeba, pokud se na ně obrátí pacient s těmito potížemi, nebagatelizovat je. Záludnost je v tom, že příznak nemusí být dramatický, nemusí to být ukrutná bolest, a přesto to může být známka počínajících potíží souvisejících s malignitou. Rozhodně tedy doporučuji nebagatelizovat potíže pacienta a provést alespoň základní kontrolu a vyšetření.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…