Přeskočit na obsah

FN Hradec Králové zavírá svou ambulanci tradiční čínské medicíny

Centrum Tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici Hradec Králové končí k 28. únoru svou činnost. Nemocnice to uvedla v tiskové zprávě s tím, že „současná legislativa neumožňuje další působení čínského specialisty TCM v našem zdravotnickém zařízení.“ Dosavadní vedoucí centra MUDr. František Musil bude nadále v nemocnici poskytovat akupunkturu.

Ambulance čínské medicíny fungovala ve FN HK od roku 2015. Byl to první krok spolupráce FN HK a čínské společnosti CEFC přes Nadační fond tradiční čínské medicíny. Ten založila CEFC a v jeho orgánech seděli mimo jiné představitelé ministerstva zdravotnictví. V roce 2017 věnoval Nadační fond tradiční čínské medicíny fakultní nemocnici necelé dva miliony korun, o rok předtím 732 tisíc korun na provoz centra TCM.

„Hradeckým centrem za dobu více než tříleté existence prošly přes tři tisíce pacientů, kterým specialisté pomáhali především s různými typy chronické bolesti. Centrum nabízelo pacientům metody prevence, vyšetření a léčby, které vycházely z tradičního čínského lékařství, mezi metody léčby patřila například akupunktura či cvičení,“ uvádí nemocnice ve své tiskové zprávě.

CEFC mělo do Nadačního fondu tradiční čínské medicíny vložit 270 milionů korun na stavbu nové velké kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové. Z toho sto milionů do fondu splatila brzy po jeho založení. Zbylých 170 milionů dosud do fondu nedoputovalo, i když původní termín byl 31. 12. 2017. CEFC si naposledy v prosinci 2018 tento termín posunulo na prosinec 2019.

Budoucnost projektu kliniky v těchto dnech nemocnice přímo nekomentovala, odkázala na investora. Královéhradecký primátor Alexandr Hrabálek už ovšem s projektem kliniky tradiční čínské medicíny nepočítá. „Byl jsem informován ředitelstvím nemocnice, když u mne byli na pracovní schůzce. Řekli mi, že budova se stavět nebude a projekt je pravděpodobně u konce. Místo toho by tam chtěli postavit jiný pavilon, nemocnice se bude rozrůstat,“ řekl ČTK Hrabálek.

Plánovaná stavba nové kliniky měla fyzicky začít na podzim 2016, postupně ale nabírala dlouhé měsíce zpoždění. Po svém nástupu do funkce ministra zdravotnictví se Adam Vojtěch začátkem roku 2018 velmi ostře vymezil proti stavbě tohoto centra přímo v areálu nemocnice. Tou dobou byla podle představitelů nadačního fondu i nemocnice stavba připravená.

 

Odborníci na TCM už zase nejsou zdravotníci

V době, kdy ambulance tradiční čínské medicíny zahájila ve Fakultní nemocnici Hradec Králové činnost, nebyli absolventi škol tradiční čínské medicíny stejně jako dnes považováni za zdravotníky. V ambulanci pracovali na ministerské povolení k výkonu zdravotnického povolání lékaře na dobu určitou. To poprvé získali v době, kdy byl ministrem MUDr. Svatopluk Němeček (ČSSD).

Do zákona o nelékařských povoláních na krátkou dobu vložil specialisty tradiční čínské medicíny svým pozměňovacím návrhem poslanec prof. Rostislav Vyzula (ANO). Činnost čínských terapeutů v Česku tak zjednodušil. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v Česku v roce 2017 celkem sedm terapeutů tradiční čínské medicíny. Loni zákonodárci terapeuty tradiční čínské medicíny ze zdravotnických povolání opět vyškrtli.

„Před několika lety jsme rozběhli spolupráci s čínskou stranou, snažili jsme se, aby to vyhovovalo i potřebám české tradiční medicíny. Ukazuje se, že to není především z legislativních důvodů dále provozovatelné. Současná legislativa neumožňuje působení čínských specialistů ve státních zařízeních, proto u nás TCM musí skončit. V každém případě fungovalo, splnilo nějaký účel testování, ukázali jsme si, co je, či není možné,“ komentoval nyní pro ČTK ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Skupina CEFC, jejíž bývalý manažer Jie Ťien-ming byl čestným poradcem prezidenta Miloše Zemana, získala v minulosti v Česku několik významných firem a nemovitostí, mimo jiné pivovary Lobkowitz nebo podíl v aerolinkách Travel Service. Následně ale na CEFC dolehl skandál v Číně i Spojených státech kvůli údajnému uplácení a hospodářské kriminalitě.

Pacienty končícího centra tradiční medicíny v současnosti hradecká fakultní nemocnice odkazuje na Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ se sídlem v Trutnově, který nemá s nadačním fondem založených CEFC nic společného.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…