Přeskočit na obsah

MUDr. Cabrnochová: Pozor na dávkování antibiotik u dětí

Pediatři se opakovaně setkávají se situací, kdy rodiče podávají dětem nesprávně dávkované léky na teplotu. Obvykle se jedná o nedostatečnou dávku a horečka u dítěte přetrvává. Volně prodejné léky na teplotu mají často uvedené dávkování podle věku dítěte, tady ale dochází k velkým rozdílům v souvislosti s aktuální hmotností dítěte stejného věku. Dostupnost správných informací by mohla vést k částečné eliminaci zbytečných návštěv zdravotnických zařízení a zátěže zdravotníků, ale i rodičů malých dětí.

Také u lékařů se i v dnešní době setkáváme s dávkováním léků, které zcela neodpovídá přijatým doporučeným postupům. Jedná se především o antibiotika, a to jak z hlediska dávky (obsažené účinné látky) na kilogram hmotnosti dítěte, tak z hlediska intervalů mezi jednotlivými dávkami a celkovou dobou jejich podávání. Jako registrující lékaři máme naše malé pacienty v péči od narození až do dosažení 19 let věku a snažíme se o to, aby antibiotika nebyla indikována v situacích, kdy to zdravotní stav ještě nevyžaduje. V případech, kdy je to nezbytné, je správné dávkování důležité pro celkový efekt indikované léčby a prevenci nárůstu rezistence. Přijaté doporučené postupy také uvádějí antibiotika tzv. první volby, kterými by u jednotlivých diagnóz měla být léčba zahajována.

 

Čtěte také

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…