Přeskočit na obsah

Za navýšení dotace na rezidenturu chceme protihodnotu

 

  • Chcete navýšit dotaci, kterou dostávají mladí lékaři při postgraduálním vzdělávání. Máte už přesnější obrysy tohoto návrhu?

 

My návrh dopracováváme, myslím, že bude hotový v řádu týdnů, ale představa je velmi jednoduchá. Dnes máme program rezidenčních míst, která jsou dotována ze státního rozpočtu, a jejich využití je dobrovolné, není to plošná povinnost. Pokud mladý lékař využije rezidenční místo, které je dotováno, příjem takového lékaře je vyšší – a my chceme tuto dotaci navýšit, řekněme velmi výrazně, aby mladý lékař začínal s platem 40 000 až 50 000 korun měsíčně, přičemž dotace jde nejen na plat školence, ale i na úhradu školiteli. Chceme za to určitou protihodnotu, vede se o tom nyní debata. Z mého pohledu je náš názor legitimní, že pokud takto navýšíme dotaci, zvýšíme příjem začínajícího lékaře, chceme, aby byl vázán určitým závazkem k českému zdravotnictví. Nebavíme se o stabilizačních dohodách, které tady byly v minulosti vůči konkrétnímu poskytovateli, že by lékař byl vázán vůči konkrétní nemocnici a nemohl se například ani přestěhovat za partnerem. Bavíme se o závazku vůči českému zdravotnictví, aby lékař po získání atestace v českém zdravotnictví nějaký čas pobyl a sloužil pro české pacienty. Je to protihodnota za navýšení dotace na rezidenční místo, což je bezesporu dobrovolná věc, pokud to lékař využije, ale nemusí to využít. Postgraduální vzdělávání probíhá obecně a rezidenčních míst je limitované množství.

 

 

  • Pokud by někdo chtěl na dotované rezidenční místo za původní nižší příspěvek, tedy by se nechtěl uvázat, bylo by to možné?

 

Myslíme si, že zvýšená dotace a závazek pobýt nějaký čas v českém zdravotnictví by měly být spojeny. Už dnes dotujeme rezidenční místa ze státního rozpočtu, vyjednal jsem na tento rok s ministerstvem financí navýšení o 500 milionů korun, a tam je třeba říct otevřeně, že když takto jednáme o nějakém navýšení s ministerstvem financí, které drží kasu, kolegové z MF se samozřejmě ptají, navýšíme dotaci a co za to bude ČR mít? Nemohli bychom přínos pro ČR garantovat, kdyby lékař využil dotaci a pak hned po atestaci se rozhodl odejít do ciziny. Myslíme si, že pokud dotace bude a lékař ji dobrovolně využije a bude začínat na vyšším platu než jeho někteří kolegové, že by za to závazek měl být – a nebavíme se o nějakém drastickém závazku, ale o době tří, čtyř let, což není podle mého názoru nesplnitelné.

 

 

  • Máte představu, od kdy by tento systém mohl fungovat?

 

Je to o změně zákona, ten dopracujeme v řádu týdnů, a pokud to dobře půjde, byl bych rád, aby to v průběhu roku 2020 nabylo účinnosti a systém začal takto fungovat.



 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…