Přeskočit na obsah

Prof. Češka: Hlavní je zlepšit podmínky

Zeptali jsme lékařů: Co soudíte o plánu ministra zdravotnictví zavázat lékaře k práci v českém zdravotnictví po složení atestace několik let za vyšší dotaci na rezidenční místo? Řeší to odchody lékařů, nebo jaké řešení vidíte vy?

Abych byl upřímný, moc nevím. Z jedné strany chápu, že vznikají nejrůznější aktivity pro „nábor“ lékařů pro české zdravotnictví a „závazek“ mi přijde ještě z těch lepších. Z druhé strany je ale třeba zdůraznit absolutní dobrovolnost, v žádném případě nelze nikoho nutit k tomu, aby pracoval tam, kde nechce. To by nám mohlo mnohé potenciální zájemce o medicínu spíše odehnat.

Dokonce si myslím, že by měly být připraveny velmi férové podmínky i pro vystoupení z takového programu. Je ale velmi rozumné vyvážit obě strany mince. To znamená, že nabídka musí být dostatečně atraktivní. Asi by měla začínat již na fakultě (i pro fakultu), pro lékaře v přípravě na atestaci i po ní a samozřejmě pro pracoviště. A všichni to musejí vidět! Vágní „dotace“ se nesmí rozpustit v opravě chátrající střechy nemocnice. Za velmi důležitou považuji možnost přerušení práce v ČR třeba na maximálně jeden rok. Mladý člověk pak má šanci vyjet, ale opravdu „na zkušenou“ a vrátit se, nikoli „pendlovat“.

Přesto si ale pořád myslím, že největší šancí na udržení lékařů v našem systému je zvýšení atraktivity a zlepšení podmínek. Atraktivita není jen o financích. Samozřejmě, že mladý lékař musí být za náročné studium, práci, znalosti i zodpovědnost přiměřeně odměněn. Ale jak vidím mladé kolegy (a to na klinice rozhodně nejsou platy nadstandardní), jejich priority jsou i jinde. Dostat se k atraktivní práci, opravdové vedení a předávání znalostí zkušenějšími kolegy jsou jistě na předních místech. Srozumitelnost, přehlednost a stabilizace systému postgraduálního vzdělávání (snad se nyní konečně opravdu zlepšuje) by byla dalším argumentem.

Mladí ale dnes nežijí jen prací, a je to správně. Čas, to je veličina! Čas pro rodinu, děti, zájmy, nebo jen prostě „pro sebe“ je dnes možná nejcennější devízou. A po nočních a víkendových službách by měl mít člověk opravdu právo na relaxaci. (Naše argumentace, že my jsme sloužili pátek až pondělí večer, mi připadá až nepochopitelná a divím se, jak jsme to mohli akceptovat.)

Když mluvím o čase, mladí kolegové si samozřejmě všímají racionálního využití pracovní doby pro zdravotnickou činnost a pro pacienty. Jistě i zde by šlo něco udělat lépe. Administrativa a akreditace jen jako příklad. Když už se ministerstvo „nebojí“ ukrajinských lékařů bez aprobace, nemohlo by slevit v nárocích na akreditaci? Myslím formálních. Opravdu mi není dobře z dat ve Francii, kde lékař koronární jednotky tráví 60 procent času administrativou a 40 procent prací s pacientem… (u nás se podobný výzkum nedělal).

Takže po pravdě řečeno, nějaké veliké světlo na konci tunelu nevidím. Ale na druhé straně je to vlastně dobře. Ti, co vystudují medicínu, snad nebudou mít strach z toho, že by se neuživili nebo že je nahradí umělá inteligence. A možná si časem i řada mladších kolegů uvědomí, že žít a pracovat v naší krásné zemi stojí prostě za to. My jim musíme jen připravit co nejlepší podmínky.

Čtěte celé Fórum MT.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…