Přeskočit na obsah

Cabrnoch: Lékaře bychom v práci v zahraničí měli podporovat

Zeptali jsme lékařů: Co soudíte o plánu ministra zdravotnictví zavázat lékaře k práci v českém zdravotnictví po složení atestace několik let za vyšší dotaci na rezidenční místo? Řeší to odchody lékařů, nebo jaké řešení vidíte vy?

Mobilita lékařů, podobně jako jiných zdravotnických i obecně kvalifikovaných pracovníků, je součástí současného světa a po pádu železné opony je logicky a zcela přirozeně i součástí světa našeho. Možnost cestovat, pracovat a usadit se v jiné zemi je nesporně výhodou, o kterou jsme usilovali.

Naši lékaři se v zahraničí uplatní, jsou dobří, a to je pozitivní. Až se vrátí, přinesou si řadu zkušeností, a tím prospějí českému zdravotnictví. Podle mé zkušenosti se my Češi rádi vracíme domů, častěji než jiní.

Bránit lékařům nebo jiným kvalifikovaným pracovníkům v možnosti pracovat v jiné zemi, poznat svět a nasbírat nové zkušenosti není dobrý nápad. Práce v zahraničí, podobně jako zahraniční studium, vždy byla a bude cennou součástí skutečně špičkové kvalifikace.

Nesouhlasím s tím, abychom mladým lékařům bránili získat zahraniční zkušenosti. Naopak, měli bychom je v tom podporovat. Současně je třeba zamýšlet se nad tím, proč odcházejí a co lze udělat pro to, aby se vraceli. Úmyslně se vyhnu úvaze o tom, zda u nás máme lékařů dostatek, či ne, přesněji pro jaký způsob poskytování péče tolik lékařů potřebujeme.

Hodně se říká, že lékaři odcházejí do zahraničí kvůli penězům. Peníze jsou určitě důležité, ale nejsou všechno. Sám jsem žil v zahraničí řadu let a je to tak, že máte sice nominálně větší příjem, ale i vaše náklady jsou výrazně vyšší. Když k tomu přičteme statut cizince, kterého se jen tak nezbavíte, fascinace výplatní páskou dost ochladne.

Podle mne je důležité postavení lékaře ve společnosti, možnost uplatnění se (která je svázána s dobou potřebnou pro získání specializované způsobilosti k samostatné práci), možnost profesního růstu, přesvědčení o tom, že moje práce je smysluplná, že jsem součástí efektivního a dobře zorganizovaného systému, který mou prací neplýtvá. Pokud se nám podaří přibližovat se k těmto ideálům, většina našich lékařů se bude vracet, bohatší o zkušenosti (a nějaký ten dolar k tomu…).

Čtěte celé Fórum MT.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…