Přeskočit na obsah

Střelba ve vinohradské nemocnici: pacienta odzbrojily sestry

Po střelbě 74letého útočníka odzbrojily zdravotní sestry. „Na místo ihned přiběhly zdravotní sestry, které pacienta odzbrojily a zahájily resuscitaci,“ popsal Radiožurnálu mluvčí pražské policie Jan Daněk. Střelec použil legálně drženou zbraň. Soud poslal střelce do vazby.

Ředitel nemocnice doc. Robert Grill řekl Radiožurnálu, že zvýšit bezpečností opatření podle něj nelze. „Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná komukoli, kdo může být potenciálním pacientem. Zatím ta bezpečnostní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“ upozornil ředitel Grill. „Areál tak velké nemocnice pavilonového typu, jako jsou Vinohrady, nelze úplně bezpečně utěsnit,“ dodal Grill.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru ocenil, jak se zachovaly přítomné zdravotní sestry. „Noční událost ve vinohradské nemocnici mě velice mrzí. Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci a neskutečný projev statečnosti. Smekám před vámi! Doufám, že se stav zraněných pacientů brzy zlepší!“ uvedl ministr v sobotu.

Mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová ČTK bez bližších podrobností řekla, že se zdravotní sestry zachovaly statečně. Pro MT později řekla, že vedení nemocnice zvažuje udělit zasahujícím zdravotním sestrám určité ocenění, v tuto chvíli to koordinuje s ministrem zdravotnictví a starostkou městské části, kteří vyslovili podobnou myšlenku.

Česká lékařská komora na svém facebookovém účtu uvedla: „Sestrám, které agresora odzbrojily, patří neskutečná úcta! Třeba si někdo konečně všimne jak náročnou práci mají a nejenom prázdnými slovy. Že pane ministře.“

Také senátorka ČSSD Alena Gajdůšková zdravotním sestrám poslala poklonu. „Hluboký obdiv a dík sestrám a účast rodinám zraněných ve Vinohradské nemocnici,“ napsala senátorka na Twitteru. „Střelba v nemocnici je nad rámec představivosti. Ukazuje se, že laxní přístup ČR ke zbraním, začíná být nebezpečný,“ uvedla.

Jak dále připomněla ČTK, v roce 2014 střílel pacient ostravské fakultní nemocnice, který zbraň sebral pracovníkovi ochranky. Ve stejném roce také vyhrožoval se zbraní v ruce opilý muž v pražské střešovické nemocnici.

 

Čtěte také
 

 

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené