Přeskočit na obsah

Kraj i přes protesty ruší akutní lůžkovou péči v Orlové

Akutní lůžková péče se podle rozhodnutí zastupitelů přesune do nemocnice v Karviné-Ráji a Nemocnice s poliklinikou Havířov. „V regionu je hodně nemocnic a málo zdravotnického personálu. Žádný kraj nemá 17 nemocnic jako náš a tak blízko vedle sebe. Je nutná restrukturalizace, ne každá nemocnice může dělat všechno,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

O veškerý personál má kraj zájem. „Stojíme o všechny naše zaměstnance. Nikdo z nich nepřijde o práci. Znovu budeme se všemi zaměstnanci orlovské nemocnice jednat. Ponecháme pak na jejich svobodném rozhodnutí volbu a výběr jedné z těchto nemocnic pro jejich další pracovní působení,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer

Proti změnám protestovalo před krajským úřadem asi sto zdravotníků a obyvatel z Orlové. Přesto pro ně hlasovalo 34 ze 65 krajských zastupitelů, a to koaliční ANO, ODS a KDU-ČSL.

Orlovské zdravotnické odbory tvrdí, že jejich nemocnice je stabilnější než jiné v regionu, kterým má její zrušení pomoci. „Je to zlovůle kraje a kanibalismus okolních nemocnic, protože jsou to právě okolní nemocnice, kterým chybí lékaři a sestry. Stále dokola opakujeme své argumenty, že jsme plně funkční, že jsme personálně vybaveni. A to že jsme v dluhu? Které nemocnice nejsou? To je systémová chyba, za kterou my nemůžeme,“ uvedla před časem předsedkyně zdravotnických odborů v Orlové Denisa Stolarczyková.

Na optimalizaci se shodla loni zřízená odborná pracovní skupina, zajedno jsou i členové Výboru zdravotní a preventivní péče krajského zastupitelstva, zdůraznil mluvčí kraje. „Lůžková část v nemocnici v Orlové zůstane zachována, dokonce se její kapacita navýší. Jen se ze svého akutního zaměření změní na následnou péči, která je díky stárnoucí populaci velmi potřebná. Spousta akutních lůžek v krajských nemocnicích je nevytížená. Naopak chybí místa pro dlouhodobě nemocné,“ upřesnil Gebauer. Díky navrhovaným změnám se má podle něj zlepšit i ekonomická situace nemocnice. Starosta Orlové hodlá nadále usilovat o převzetí nemocnice městem.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…