Přeskočit na obsah

Masarykovu univerzitu povede od září neurolog Martin Bareš

Akademický senát Masarykovy univerzity dnes zvolil kandidátem na rektora současného děkana Lékařské fakulty MU Martina Bareše, který v prvním kole tajné volby získal od senátorů 36 hlasů.

Jeho protikandidáta, nynějšího proděkana Přírodovědecké fakulty MU Jaromíra Leichmanna, volilo celkem 11 z 50 přítomných senátorů, tři hlasy byly neplatné. Zvoleného kandidáta jmenuje do funkce rektora na čtyři roky prezident. Martin Bareš ve funkci 1. září 2019 vystřídá Mikuláše Beka, kterému skončí druhé volební období a o zvolení se už ucházet nemohl.

Neurolog Martin Bareš má zkušenosti z vedení univerzity, kde v letech 2011–2018 působil nejprve jako prorektor pro rozvoj a poté prorektor pro akademické záležitosti. Od února loňského roku vede Lékařskou fakultu MU jako její děkan. Byl také zástupcem přednosty na I. neurologické klinice lékařské fakulty a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, kde je nyní profesorem.

Za jednu ze svých priorit označil Bareš posilování role univerzity jako jednoho z pilířů svobody v současné společnosti. Jeho hlavním strategickým cílem pak je posunovat univerzitu k vyšší kvalitě ve vzdělávání, ve vědě a výzkumu a vytvářet podmínky pro její mezinárodní viditelnost na kvalitativně vyšší úrovni. Jako rektor plánuje působit nejen dovnitř univerzity, kde by chtěl hledat konsenzus v důležitých otázkách, ale chce být také činný směrem ven, do společnosti.

„Dnes bych především rád poděkoval senátorům za to, že mi projevili důvěru. Velmi si toho vážím a je to pro mě velký závazek a velká odpovědnost. Čeká nás množství společné práce, ne vždy snadné, ale já mám rád nové výzvy,“ řekl Bareš. Programové prohlášení kandidáta najdete ZDE.

Zdroj: Masarykova univerzita

Sdílejte článek

Doporučené