Přeskočit na obsah

AstraZeneca a Daiichi Sankyo se dohodly na miliardové spolupráci

Společnost AstraZeneca se sídlem ve Velké Británii se dohodla na spolupráci s druhou největší japonskou farmaceutickou firmou Daiichi Sankyo na vývoji a uvedení na trh nového nadějného onkologického léku trastuzumab deruxtecan. AstraZeneca do společného podniku přispěje 6,9 miliardy dolarů (zhruba 158 miliard korun).

AstraZeneca zaplatí podle dohody společnosti Daiichi Sankyo zálohu ve výši 1,35 miliardy dolarů. Další podmíněné platby dosahují až 5,55 miliardy dolarů, podle dosažení několika milníků v registraci a následně v souvislosti s prodejem léku. AstraZeneca a Daiichi Sankyo budou sdílet náklady na vývoj a uvedení přípravku na trh stejně jako zisky z trastuzumab deruxtecanu po celém světě, s výjimkou Japonska. Tam si Daiichi Sankyo ponechává exkluzivní zastoupení.

Poměrně vysoká záloha podle analytiků napovídá, že AstraZeneca věří výraznému úspěchu nového léku. „Pokud se má záloha 1,35 miliardy a další významné přislíbené platby vrátit, bude to muset být kasovní trhák,“ řekl agentuře Reuters analytik Peter Welford ze společnosti Jefferies.

Trastuzumab deruxtecan (nebo také DS‑8201) zatím nebyl nikde schválen, ale u americké autority FDA získal status průlomové terapie. Výzkum látky probíhá v Severní Americe, v Evropě a Asii, klíčových pět studií v poslední fázi se zaměřuje na HER2 pozitivní karcinom prsu a na karcinom žaludku. Kromě toho je trastuzumab deruxtecan ve vývoji fáze II pro HER2 pozitivní pokročilý kolorektální karcinom a v různých fázích pro další onkologické diagnózy. Látka patří mezi konjugované protilátky (antibody‑drug conjugates, ADC), cílené protinádorové léky.

Lék je testován ve skupinách pacientů, na které cílí také některé přípravky společnosti Roche, které mají touto švýcarskému výrobci a onkologickému lídrovi kompenzovat pokles prodeje Herceptinu po ztrátě patentové ochrany, poznamenal Reuters.

„První podání žádosti o registraci je naplánováno na druhou polovinu roku 2019 pro pacienty s pokročilým nebo refrakterním karcinomem prsu. Pokračuje další vývoj léčby prsu, nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC), rakoviny žaludku a kolorektálního karcinomu,“ uvádí AstraZeneca.

„Jsme hrdí na to, že spolupracujeme s Daiichi Sankyo, dlouholetým spolupracovníkem společnosti AstraZeneca v jiných oblastech a onemocněních,“ uvedl generální ředitel AstraZeneca Pascal Soriot. „Jsme přesvědčeni, že trastuzumab deruxtecan by se mohl stát novým přelomovým léčivem pro léčbu HER2 pozitivního karcinomu prsu a žaludku,“ dodal.

„Trastuzumab deruxtecan je vlajkovou lodí našeho onkologického výzkumu. Díky strategické spolupráci s firmou AstraZeneca spojíme naše dovednosti tak, abychom maximalizovali hodnotu trastuzumab deruxtecanu a urychlili rozjezd našeho globálního onkologického podniku. Snažíme se co nejdříve poskytnout nové možnosti léčby v širokém spektru onkologických onemocnění,“ prohlásil George Nakayama, zástupce ředitele, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Daiichi Sankyo. Akcie společnosti Daiichi Sankyo za letošek vystoupaly na vlně optimistických zpráv o vývoji léku o 45 procent, uvádí Reuters.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené