Přeskočit na obsah

Léčíte své „vyhoření“ alkoholem?

Dr. George D. Lundberg se zamýšlí v Medscape nad tím, jak se zbavit syndromu vyhoření. Rozhodně to není popíjením velkého množství alkoholu, to by mohlo spíše pomoci, jak se stát alkoholikem. Jak snadno zjistit, kdo je alkoholik? Stačí odpovědět na následující otázky:

1. Máš pocit, že jsi „normální“ piják a piješ stejně nebo méně než většina kamarádů?

2. Myslí si totéž tvoji přátelé a příbuzní?

3. Když chceš, můžeš přestat pít?

4. Můžeš přestat pít po vypití jednoho nebo dvou drinků?

5. Měl jsi někdy delirium tremens, třes, křičel jsi nebo viděl věci, které tam nebyly?

6. Řídil jsi motorové vozidlo pod vlivem alkoholu. Kolikrát?

7. Byl jsi kvůli alkoholu zadržen? Kolikrát?

Odpověď „ano“ je správná u prvních čtyř otázek a neznamená alkoholismus. Naopak odpověď „ano“ u otázek 5–7 jednoznačně ukazuje na chování alkoholika. Senzitivita a specificita se pohybují mezi 80–90 %. Nadměrné pití u alkoholiků způsobuje smrt předávkováním, úrazy, utopením, nehodami a zabitím. Musíme připočítat ještě zvýšení rizika některých chorob při pití velkého množství alkoholu. Když jsi opilý, nejezdi motorovými vozidly ani nechoď na procházky. Nebezpečné jsou při pití zbraně. Když to všechno spočítáme a vyhneme se kouření, tak se pití nadměrného množství alkoholu nevyplatí.

Dodávám, že časté pití malého množství vína je však u zdravých osob prospěšné a patří ke kulturním zážitkům života dospělých osob.


Lundberg GD. Are you an alcoholic? Medscape 2018, Oct 12.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…