Stránky jsou určené odborníkům ve zdravotnictví.
Pátek 19. duben 2019 | Svátek má Rostislav
  |  Politika  |  Komentáře  |  Finance  |  Kongresy  |  Z regionů  |  Tiskové zprávy  |  Legislativa  |  Rozhovory  |  

INFORMACE

PŘIHLÁŠENÍ
Registrovaný e-mail:
Heslo:
 

Národní akademie věd Spojených států amerických doporučuje snížit denní příjem soli

Národní akademie věd Spojených států amerických doporučuje snížit denní příjem soli

Kapitoly z kardiologie 1/2019
15.04.2019 10:25
Zdroj: MT
Autor: Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc.

Doporučení National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (NAS) poprvé v historii navrhuje snížit denní příjem sodíku proto, že snižuje riziko chronických onemocnění, konkrétně hypertenze a dalších kardiovaskulárních chorob. Snížení spotřeby sodíku u dospělých na 2 300 mg denně a dále na 1 500 mg snižuje riziko chronických chorob. Existuje již dostatek důkazů o vztahu mezi kardiovaskulárními chorobami, hypertenzí a spotřebou sodíku. Lze očekávat snížení chronických chorob u zdravé populace. I když snížení příjmu sodíku se příznivěji projevuje u dospělých s hypertenzí, platí to i pro ostatní chronické choroby. Nová doporučení souhlasí s tím, co American Heart Association proklamuje již několik let, totiž že je třeba snížit spotřebu soli ve výživě na 2 300 mg denně, ale pro dospělé stačí příjem nepřesahující 1 500 mg denně. Doporučená spotřeba pro děti je rozdělena podle věku: u novorozenců do 6 měsíců se uvádí 110 mg denně, pro děti do 12 měsíců 370 mg, pro děti do tří let věku 800 mg, ve věku 4–8 let 1 000 mg a ve věku 9–13 let 1 200 mg denně.

Akademie věd upřesňuje také spotřebu draslíku u dospělých na 2 300–3 400 mg denně. Závisí to na pohlaví, těhotenství a způsobu života. Pro ženy je stanoven příjem 2 600 mg denně a pro muže 3 400 mg. Dávky jsou nižší než ty, které byly uváděny v roce 2005. Vysoký příjem draslíku může být nebezpečný zejména u osob s porušenou funkcí ledvin.

Vyšší příjem sodíku má do značné míry na svědomí i potravinářský průmysl a konzumace průmyslově vyráběných potravin. Také více než 70 % spotřebovaného sodíku je dodáváno jeho přídavkem v restauracích a při úpravě předkládaných potravin. Současná vláda se snaží snížit množství sodíku ve školních jídlech.


NAS. Dietary reference intakes for sodium and potassium. Published: March 5, 2019.



Copyright © 2000-2019 MEDICAL TRIBUNE CZ, s.r.o. a dodavatelé obsahu (ČTK).
All rights reserved.  Podrobné informace o právech.  Prohlášení k souborům cookie.  

Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?

Tyto stránky jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví. Informace nejsou určeny pro laickou veřejnost.

Potvrzuji, že jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou oprávněnou léčivé přípravky vydávat.
Beru na vědomí, že informace obsažené dále na těchto stránkách nejsou určeny laické veřejnosti, nýbrž zdravotnickým odborníkům, a to se všemi riziky a důsledky z toho plynoucími pro laickou veřejnost.
Pro vstup na webové stránky je potřeba souhlasit s oběma podmínkami.
ANO
vstoupit
NE
opustit stránky