Přeskočit na obsah

Odbory žádají dotace na směnné příplatky

Vláda sice schválila nárůst příplatku pro zdravotníky samostatně pracující ve směnách od letošního ledna až o pět tisíc. V plné výši jej ale dostali jen zaměstnanci některých nemocnic. „Premiér byl překvapen, že sestry příplatek nedostaly. Očekávám, že s tím bude něco dělat,“ uvedla Žitníková po jednání s premiérem 17. dubna. Odboráři dodají premiérovi seznam nemocnic, které příplatky za směnnost nezvýšily.

„I když platy ve zdravotnictví rostou rekordně, řešíme to,“ uvedl na svém Twitteru o příplatku na směnnost premiér Babiš (ANO). „Velká odpovědnost je i na ředitelích nemocnic, aby měli zajištěný personál a zároveň také možnost rozhodnout o odměňování svých lidí,“ uvedl.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jsou problémy se zvyšováním platů jen výjimečné. „Z naší analýzy vyplývá, že drtivá většina nemocnic má peníze na zvýšení platů. Ze 46 krajských jen 1 neměla dostatek financí. Tam, kde zatím nedošlo k nárůstu, teď aktivně jednáme s kraji a hledáme řešení. Nemůžeme ale suplovat roli ředitelů. Oni nejlépe vědí, kde je nutné přidat,“ uvedl ministr.

Odbory budou žádat pro příští rok plošné navýšení tarifů ve zdravotnictví. Cílené zvyšování příplatku za směnnost se podle Žitníkové neosvědčilo proto, že na rozdíl od platů není nárokové. „Budeme chtít navýšit pro příští rok tarify, ale počítám, že s tím narazíme,“ uvedla Žitníková.

Odboráři na jednání premiérovi a ministrovi také předali požadavky, na kterých se shodlo setkání jejich krajských rad, výkonné rady a dozorčí rady. Mimo jiné žádají pro letošek zavedení zvláštního dotačního titulu pro nemocnice na navýšení směnných příplatků, a to ve výši tří miliard korun. Peníze podle Žitníkové k dispozici jsou, leží na účtech zdravotních pojišťoven.

„Mluví se o tom, že sestry už dosáhly určité platové úrovně. Nepopíráme, že ve fakultní nemocnici se mohou platy pohybovat až k 50 tisíci korunám, ale taková situace není všude v České republice. V nemocnicích obchodních společnostech je to úplně jiné. Rozdíl dosahuje mnohdy více než 10 tisíc korun, tarify se liší o 5000 korun,“ upozornila Žitníková.

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené