Přeskočit na obsah

Inovativní, inovativnější, nejinovativnější

Žebříček sleduje schopnosti firem dovést produkty z raných fází klinického výzkumu na trh a úspěšně s nimi obchodovat. Pharmaceutical Innovation Index (PII) vzniká už devět let a může tak sledovat, jak se úspěch farmaceutických firem mění. Gilead Sciences se sice na první příčce umístil poprvé, ale v první pětce se pohybuje nepřetržitě od roku 2015, loni byl na druhém místě. Za jeho umístěním je několik faktorů, mezi nimi nově schválené antivirotikum, od kterého se očekává, že se stane trhákem. A také schválení CAR-T genové terapie v Evropské unii, registrace terapie na hepatitidu C v Číně nebo slibné výstupy z klinických studií. Analytici dali Gilead vysoký index „čerstvosti“ za to, že velký podíl tržeb získává z léků schválených v posledních pěti letech.

Z loňského pátého si na letošní druhé místo polepšila společnost AbbVie. Ta měla v průběhu roku 2018 úspěchy v dalším klinickém testování přípravků ibrutinib a elagolix. Největším skokanem v žebříčku je Eli Lilly, která si polepšila o deset příček na třetí místo. Ta loni získala dvě nová schválení u FDA, pro lék na migrénu a druhý na revmatoidní artritidu.

IDEA Pharma připomíná, že loňský rok byl z hlediska inovací ve farmacii výjimečný. „Byli jsme svědky rekordního počtu léků nově schválených FDA. Zdá se, že průmysl zvyšuje produktivitu a zlepšuje spolupráci s regulačními orgány. Když se na loňské novinky podíváme blíže, všimneme si vysokého podílu malých a středně velkých biotechnologických společností: 39 z 59 schválení nových léčiv bylo od farmaceutických společností, které nepatří mezi třicet největších. Naproti tomu polovina z TOP 30 nezískala loni žádné nové schválení,“ poznamenali autoři žebříčku. „To vzbuzuje otázku: Získávají menší hráči navrch v produktivitě? Možná. Nicméně i některé velké farmaceutické společnosti se loni činily. Společnosti Pfizer se podařilo dostat přes schvalovací proces čtyři onkologické léky, což je nejvyšší počet schválení nových léků v odvětví. Další významní farmaceutičtí hráči, včetně společností Merck, BMS, AstraZeneca a Roche, se předháněly na poli imunoonkologie. Díky tomu byl rok 2018 bohatý ve vývoji imunoonkologie s četnými klíčovými daty. A to i na velmi atraktivním trhu karcinomu plic,“ dodává IDEA Pharma. Podle autorů žebříčku loni dále dominovala farmaceutickému průmyslu témata digitálních inovací, Brexitu, Číny jako klíčového rostoucího trhu a cen léčiv. I léky, které nyní přichází na trh, budou velmi drahé. Už jen proto, že polovina všech nových schválení u FDA byla loni pro léky na vzácná onemocnění.

 

Pharmaceutical Innovation Index 2019 Top 10
1. Gilead
2. AbbVie
3. Eli Lilly
4. Pfizer
5. Merck & Co.
6. Sanofi
7. Novo Nordisk
8. Roche
9. Novartis
10. GSK
Zdroj: IDEA Pharma

  

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…