Přeskočit na obsah

Velké změny v malých nemocnicích

Posledního dubna podepsaly společnost EUC a Krajská nemocnice Liberec smlouvu o převzetí Nemocnice Frýdlant. Liberecký kraj jednal o odkupu frýdlantské nemocnice se soukromým vlastníkem několik let. Do vlastnictví krajské nemocnice přejde frýdlantský ústav od prvního července.

Krajská nemocnice Liberec zaplatí za frýdlantskou nemocnici 8,64 milionu korun. To má odpovídat zůstatkové ceně vybavení. Peníze na nákup poskytne Liberecký kraj. Areál nemocnice patří a zůstává městu. EUC bude podle podepsané dohody až do roku 2030 provozovat nemocniční lékárnu, ve spolupráci s krajskou nemocnicí také bude dál poskytovat jednodenní chirurgii a laboratoř.

EUC koupila nemocnici ve Frýdlantu v roce 2013 a v současnosti je to jediná nemocnice, kterou vlastní. Skupina je velmi silná v ambulantních službách, má po Česku 14 klinik ambulantní a primární péče a další zařízení nadstandardních služeb. S Nemocnicí Frýdlant se ale trochu trápila. Kvůli nedostatku lékařů zavřela lůžkovou internu, kvůli ztrátovosti pohotovostní interní ambulanci a loni i akutní chirurgii. Omezování akutních služeb neslo nelibě město, podporu změn se u představitelů města nedařilo najít. V současnosti jsou v Nemocnici Frýdlant lůžka dlouhodobé ošetřovatelské péče a jednodenní chirurgie.

Liberecký kraj odkup Nemocnice Frýdlant podpořil proto, aby zajistil dostupnost zdravotních služeb v lokalitě. „Frýdlantsko je dopravně nejhůř dostupná oblast kraje, kde žije více než 25 000 lidí a je tu vysoká nezaměstnanost. Je pro mě nemyslitelné, aby odtud lidé jezdili za veškerou zdravotní péčí až do Liberce. Proto Liberecký kraj nákup frýdlantské nemocnice finančně podpořil,“ uvedl hejtman Martin Půta.

To ale neznamená, že by bylo reálné, že se do nemocnice vrátí zavřená lůžková zařízení. „Krajská nemocnice Liberec je na základě dohody připravená udělat maximum pro zajištění základní, bezpečné a dostupné zdravotní péče pro obyvatele Frýdlantského výběžku,“ uvedl Richard Lukáš, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, a. s. Dodal, že se rozsah poskytovaných služeb může rozšířit, ale lůžková chirurgie ani interna už ve frýdlantské nemocnici nikdy nebudou.

Pro EUC bylo hlavním důvodem prodeje nemocnice to, že město i kraj budou po prodeji ochotny investovat do areálu nemocnic. „Pevně věřím, že za těchto podmínek bude potřebná péče ve Frýdlantu dlouhodobě udržitelná,“ soudí Václav Vachta, předseda představenstva EUC, a. s. „Shodli jsme se na nejlepším možném řešení pro nemocnici i pro občany Frýdlantska,“ prohlásil Vachta.

Město Frýdlant převzetí tamní nemocnice tou libereckou vítá. Zavázalo se po převodu investovat tři miliony korun do projektové dokumentace první části rekonstrukce areálu, který je v majetku města. „Do jeho obnovy je město připraveno vložit ze svého rozpočtu v letech 2020 a 2021 částku 25 milionů korun bez DPH,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.



Připadnou i Litoměřice krajské nemocnici?

Také v Litoměřicích se jedná o budoucnosti nemocnice. Město se rozhodlo nabídnout k prodeji sto procent akcií Nemocnice Litoměřice. O podmínkách výběrového řízení mají 13. června rozhodnout zastupitelé.

Důvody jsou ekonomické. Město dává nemocnici letos 15 milionů korun na mzdy, v předchozích dvou letech dohromady 25 milionů korun, a to považuje vedení města za neudržitelné. Litoměřice mají celkový rozpočet 500 milionů korun ročně. Bez příspěvku města by byla nemocnice ve ztrátě. Na opakované zvyšování tabulkových platů nepřicházejí dostatečně navýšené úhrady. „Dalším důvodem je bezesporu zachování chodu roudnické nemocnice v současné šíři poskytované zdravotní péče. Její provoz stojí každoročně zdravotní pojišťovny až 250 milionů Kč, které by za běžných okolností z velké části směřovaly na provoz naší nemocnice,“ vysvětluje mluvčí města Andrea Pěkná.

Před časem se město pokusilo pro nemocnici najít nového provozovatele formou koncesního řízení, to ale bylo zrušeno antimonopolním úřadem kvůli procesním chybám. Příprava dalšího koncesního řízení by byla příliš zdlouhavá, soudí vedení Litoměřic.

Od prodeje nemocnic si slibuje, že se hospodaření nemocnice zlepší. „Pokud zdravotnické zařízení patří do větší sítě nebo silnějšímu subjektu, je jeho vyjednávací pozice vůči zdravotním pojišťovnám o poznání lepší, a může si tak vyjednat za stejné zákroky vyšší úhrady,“ uvádí Pěkná.

O nemocnici projevila zájem Krajská zdravotní, která provozuje pět nemocnic Ústeckého kraje. „Soutěže se zúčastníme. Musejí to být ale takové podmínky, aby pro nás byly reálné. Ne že budeme soutěžit a budeme to vyhánět do nějakých výšek, které nás potom položí,“ uvedl podle ČTK předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Otázkou tak bude, co za nemocnici nabídnou případní další zájemci.

Proti prodeji nemocnice vznikla petice a probíhají protesty obyvatel. Ani někteří zaměstnanci nemocnice nejsou s prodejem smířeni a tvrdí, že město v negativním hodnocení ekonomiky nemocnice naschvál přehání, aby mohlo nemocnici prodat. Protestující občané se obávají zúžení poskytovaných zdravotních služeb.

„Rozumím obavám zaměstnanců nemocnice i veřejnosti o budoucnost našeho zdravotnického zařízení. Nicméně právě proto, že chceme, aby měl region zajištěnu kvalitní a stále se rozvíjející zdravotní péči, nelze setrvat na současném stavu,“ uvedl před časem Radek Lončák, předseda představenstva Nemocnice Litoměřice, a. s.

 

 

Dále čtěte:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené