Přeskočit na obsah

MUDr. Karen: Reforma primární péče má zatím chabé výsledky

O rozšiřování kompetencí pro všeobecné praktické lékařství (VPL) ministerstvo zdravotnictví (MZ) stále jen mluví, ale za dva roky máme jen chabé výsledky: to, že nám přehazují vyléčené pacienty z onkologie k dalšímu sledování, je jen slabou náplastí na to, co opravdu primární péče stále očekává, a to je rozvolnění preskripce. Dle našich informací jednání na SÚKL blokují zdravotní pojišťovny ohledně snížení ceny za jednotlivé lékové skupiny. Musím podotknout, že ceny některých lékových skupin dávno klesly na 30 procent ceny původního originálu (například pioglitazon), a stále zde není rozvolnění. Takže těmto ekonomickým argumentům přestáváme jako primární péče věřit. Spíše se domníváme, že lobbing „někoho“ vítězí nad logikou věci, aby se pacient léčil kvalitně na jednom místě, tak jak je to běžné v celé Evropě. Argumenty, že praktici jsou zavaleni a nemají zkušenosti, jsou falešné.

Když budete mít řidičák (atestaci i se znalostmi pro používání uvedených moderních léků) a nikdo vás za volant nepustí se slovy, že nemáte zkušenosti (nemůžete léčit, protože nemáte zkušenosti s novými léky – které jsou dávno odzkoušené a mnohdy vytvořené pro primární péči, například moderní tabletové formy antidiabetik, léků na cholesterol, léků na astma, na alergie, na kožní problematiku atd.), tak je to opravdu špatně.

Kdo to může pojišťovnám i SÚKL nařídit ve veřejném zájmu, to je ministerstvo zdravotnictví, ale zde se buď neví, či se nechce, to by mělo říci samo ministerstvo, proč to tak dlouho trvá. Navíc podle propočtů Společnosti všeobecného lékařství (SVL) by se v diabetologii jednalo o léky v řádech cca 400 milionů Kč, které by byly nasazeny u pacientů s DM v ordinacích VPL, a nikoli v ordinacích ostatních specialistů. Takže argumenty ohledně navyšování nákladů na léky jsou opravdu liché a falešné, protože jestliže má pacient lék dostat, mělo by být jedno, zda jej dostane v ordinaci VPL, či specialisty, jako je tomu například u statinů, kde jsou jasná indikační kritéria, a ta jsou u moderních antidiabetik či hypolipidemik také.

Míč je na straně MZ, SÚKL a zdravotních pojišťoven. Bez možnosti kvalitní preskripce nemůže být kvalitní a komplexní léčba na jednom místě u praktického lékaře, kteří jsou již k tomu dávno připraveni.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…