Přeskočit na obsah

Po zdejším trhu pokukují Korejci

Agentura na podporu korejského obchodu Kotra ve spolupráci s Velvyslanectvím Korejské republiky v České republice a korejským ministerstvem zdravotnictví uspořádala koncem května v Praze setkání korejských farmaceutických a zdravotnických firem s českými obchodními partnery. Delegace zástupců dvanácti firem a státní agentury na podporu zdravotnického průmyslu Korea Health Industry Development Institute (KHIDI) navštívila i nemocnice.

Zajímali se především o pravidla vstupu na trh v Česku a především v Evropě. O zákoutích místních pravidel jim přednášeli Mgr. Jakub Dvořáček, MBA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, MUDr. Miroslav Palát, MBA, prezident asociace výrobců zdravotnických prostředků Czechmed, a MVDr. Tomáš Radiměřský ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ten se snažil ujasnit, jak se liší různé typy procedur vstupu léku na trh v Evropě. „Bezprostřední ohlasy zástupců zúčastněných společností byly velmi pozitivní. Velmi kladně bylo z jejich strany hodnoceno ranní fórum, ale také následné schůzky se zástupci potenciálních českých partnerů. Oceněna z jejich strany byla především možnost získání cenných informací, ke kterým by se bez účasti na prezentacích zástupců SÚKL, AIFP nebo Czechmed jen těžko dostávali,“ uvedl Šimon Fic, manažer z Kotra. Podle něj účastníci ocenili, že našli partnery, kteří jsou schopni jim pomoci s registrací zdravotnických prostředků. „Vzhledem k byrokratické a finanční náročnosti těchto procesů je spolupráce s českými partnery pro korejské společnosti nedocenitelná,“ uvedl Fic.

Korejská vláda farmaceutický průmysl silně podporuje. Pro letošní rok vláda schválila výdaj v přepočtu 420 milionů dolarů na podporu růstu farmaceutického a biotechnologického průmyslu. Podpořit chce letos především platformu pro vývoj nových léků s využitím umělé inteligence. A také takzvanou „chytrou infrastrukturu“ klinických hodnocení.

Korea je soběstačná v zásobování vakcínami, krevními produkty a infuzemi. Podle dat KHIDI dosahuje korejský farmaceutický trh objemu zhruba dvaceti miliard dolarů, a jedná se tak o třináctý největší světový trh; deset procent z toho tvoří biofarmaceutika. Export korejských léčiv v posledních letech roste ročně o 18,5 procenta, přičemž export biologických léčivých přípravků roste dokonce o 36,7 procenta.

Jak uvedla Su‑Jin Kwak z KHIDI, korejské ministerstvo zdravotnictví registruje 47 korejských inovativních farmaceutických společností, které v současnosti celkem vyvíjejí přes 900 nových léčiv. Od roku 2013 získalo 10 léků (většinou generických nebo biosimilars) vyvinutých korejskými firmami registraci EMA nebo FDA ke vstupu na trh v Evropě a v USA. Mezi nimi přípravky výrobců Celltrion, SK Chemicals, Samsung Bioepis, Daewoong a Dong‑A ST. V roce 2017 bylo pět z jedenácti nově registrovaných biosimilárních přípravků vyvinuto korejskými společnostmi.

Firma Celltrion Healthcare, která se účastnila pražského setkání, má v Evropě registrovány už tři biosimilární léky. Vyrábí biosimilární přípravek Remsima (k infliximabu), schválený EMA v roce 2013, dále lék Truxima (k rituximabu), schválený EMA v roce 2017, a také Herzuma, biosimilární trastuzumab.

Dále čtěte

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené