Přeskočit na obsah

MSD kupuje biotechnologickou Tilos Therapeutics

Cena může dosáhnout až 773 milionů dolarů v závislosti na dosažení konkrétních výsledků.



„Ve společnosti Merck pokračujeme v posilování našeho robustního výzkumného plánu pomocí aktivního naplňování naší strategie rozvoje podnikání,“ uvedl dr. Dean Li z Merck Research Laboratories. „Tilos vyvinul přesvědčivé portfolio zkoumaných přípravků, které používají nový přístup k modulaci silné signální molekuly TGFβ s potenciálním využitím v celé řadě indikací,“ dodal.

Oznámená transakce zapadá do celé řady dalších obchodů, kdy velcí hráči farmabyznysu obohacují své portfolio koupí biotechnologického startupu nebo menší společnosti, když projde úspěšně první fází vývoje nových biotechnologických přípravků a dosáhne určitých úspěchů ve výzkumu.

Tilos byl založen fondy Boehringer Ingelheim Venture Fund a Partners Innovation Fund. Stál na výzkumu doktora Howarda Weinera v Brigham and Women’s Hospital v Bostonu v USA.

„Jsme pyšní na to, že tým Tilos posunul objevy našich vědeckých zakladatelů a vyvinul portfolio anti‑LAP protilátek navržených tak, aby bylo možné plně využít potenciál terapeutik, která ovlivňují TGFβ,“ uvedla ředitelka Tilos dr. Barbara Fox. „Tato dohoda se společností Merck, lídrem v oboru biofarmaceutického výzkumu a vývoje, poskytuje smysluplné zhodnocení našeho terapeutického přístupu a pomůže našim chystaným přípravkům dosáhnout klinického a komerčního úspěchu,“ dodala.

Nedávno obdobně společnost Pfizer oznámila akvizici biotechnologické společnosti Therachon. Pfizer se tak snaží rozšířit portfolio léků na vzácné choroby. Hodnota sjednané transakce činí 800 milionů dolarů. Therachon má po první fázi klinických testů přípravku pro léčbu achondroplazie nebo syndromu krátkého střeva.

Zkraje letošního roku byl oznámený jiný obchod, ve kterém Bristol‑Myers Squibb dává za Celgene 74 miliard dolarů. Také výrobce Eli Lilly oznámil začátkem roku dohodu o koupi startupu Loxo Oncology za osm miliard dolarů.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené