Přeskočit na obsah

VZP vypověděla cestovce Kovotour polovinu Mořského koníka

Jak oznámil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Zdeněk Kabátek, pojišťovna pro nezájem ze strany klientů vypověděla s platností od příštího roku smlouvu s cestovní kanceláří Kovotour Plus na ozdravné pobyty dětí v Černé Hoře. „Vážně jsme zvažovali rizika z neobsazených termínů pobytů našich dětských klientů v Černé Hoře. Kompenzace spojená s nerealizací části pobytů v Černé Hoře nás vedla k tomu, že jsme přistoupili k výpovědi této části. V příštím roce tedy počítáme pouze s pobyty v destinaci Bulharsko,“ uvedl ředitel Kabátek. Na webových stránkách VZP jsou dodnes dva z pěti ozdravných pobytů v Černé Hoře označené jako volné. Zatímco loni se podle Kabátka o zájezd do Černé Hory přihlásilo asi 1300 dětí, letos kolem 1000.

Kovotour Plus získala smlouvu na zajištění ozdravných pobytů v rámci projektu Mořský koník pro roky 2018 – 2022 ve výběrovém řízení, které schválila správní rada VZP v předchozím složení koncem roku 2016. Smlouva počítá se zajištěním pobytů do dvou různých destinací, v každé destinaci a každém ročníku pro 1500 dětí. Kromě Černé Hory je druhou destinací Bulharsko. Kovotour Plus byla jedním ze dvou uchazečů o zakázku. Celková smluvní cena za pět let byla 350 milionů korun. Podle Kabátka může VZP smlouvu vypovědět bez jakékoli náhrady rok předem, konkrétně do 30. 6. předchozího roku.

Smlouva mezi VZP a Kovotour Plus na pobyty v Bulharsku zůstává pro příští rok v platnosti. Už loni měla ale VZP podle předsedkyně správní rady prof. Věry Adámkové kritické připomínky k hygienickým podmínkám v místě pobytu. A ani letos to v tomto ohledu údajně není bez problémů. „V Bulharsku se i letos objevilo několik prohřešků vůči hygieně, VZP to řeší. Uvidíme na příští rok, jak to bude nadále soutěženo. Chceme, aby našim malým klientům pomohlo nejen ovzduší, což je nesporné, ale aby také měli komfort,“ uvedla prof. Adámková.

Po několika letech se tak znovu objevují úvahy, jestli se projektu Mořského koníka vůbec nevzdat. Přispívat na přímořskou klimatoterapii chce pojišťovna dál, bude ale hledat jiné cesty. „Problémy nás vedou k úvahám, zda do budoucna nenahradit tento projekt něčím novým, co by bylo zajímavější pro naše klienty a nabízelo jim lepší služby. Určitá forma ozdravných pobytů pro dětské klienty je podle mě na místě, ale v jaké podobě, to je na další diskuzi,“ uvedl Kabátek.

Oživení projektu rozhodnutím správní rady v roce 2016 bylo trochu překvapením, protože VZP od roku 2014 pod tlakem kritiky Mořského koníka naopak utlumovala. Zatímco v roce 2013 jelo s Mořským koníkem do dvou různých lokalit přes 3100 dětí, v roce 2015 do jediné lokality zhruba 1600 dětí.

V lednu 2011 zjistil Nejvyšší kontrolní úřad, že VZP platila pobyt Mořského koníka i dětem, které nikam nejely. Vydala za ně 24 milionů korun. Navíc se zjistilo, že jelo do Itálie a Řecka na týdenní inspekční cestu osm členů vedení pojišťovny včetně tehdejšího ředitele Pavla Horáka.

V roce 2006 uvedla parlamentní vyšetřovací komise, že VZP někdy vynakládala na ozdravné pobyty peníze nehospodárně. Pochybnosti vzbuzoval i výběr cestovní kanceláře.

Pobyty v rámci Mořského koníka jsou určené pro děti od sedmi do 16 let s astmatem, rozsáhlejším atopickým ekzémem, lupénkou, pylovými alergiemi či opakovanými katary dýchacích cest. VZP tyto pobyty nabízí od roku 1994. Využilo je podle ČTK téměř 100 tisíc dětí, náklady byly 2,96 miliardy korun. Ozdravné pobyty pro děti nabízí v rámci preventivních programů většina zdravotních pojišťoven.

 

.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…