Přeskočit na obsah

Vláda schválila emergentní systém

Novela zákona o léčivech a zákona o veřejném zdravotním pojištění má pomoci zmírnit dopady výpadků v dodávkách léků na pacienty. Ministerský návrh schválila vláda a materiál tak míří do parlamentu.

Pokud bude návrh schválený, bude mít lékárna možnost využít emergentní systém dodávek léků. Výrobce zveřejní, kdo jeho léčivý přípravek standardně dodává, pokud se lékárně nepodaří u dvou takových distributorů přípravek objednat, využije emergentní systém. V něm bude výrobce povinen jí jej dodat do dvou pracovních dnů. Této povinnosti výrobce ujde, pokud nahlásí přerušení nebo ukončení dodávek.

Kromě toho se v případě výpadku v dodávkách léků umožní stanovit novou dočasnou úhradu pro lék, který by bylo možné mimořádně dovézt ze zahraničí tak, aby byla pro české pacienty taková náhrada dostupná. „Je naší prioritou zajistit, aby se pacient v případě, že k výpadku dojde, dostal co nejrychleji a se stejným doplatkem k alternativě, která lék plnohodnotně nahradí,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Navíc u léků určených pro český trh bude povolen vývoz pouze pokud budou uvedena na seznamu, který bude spravovat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Na seznam přijdou jen přípravky, kterých bude dostatek, a bude u nich zveřejňován seznam distributorů, kteří s nimi nakládají.

Česká lékárnická komora systém emergentních objednávek nedostupných léků nepodporuje, výpadky v dodávkách léků podle ní nevyřeší. Zákonodárci zároveň ještě projednávají jinou novelu zákona o léčivech, která primárně zavádí sdílený lékový záznam pacienta. Z poslanecké iniciativy se do této novely dostal pozměňovací návrh, který zavádí pro výrobce léků povinné dodávky každému distributorovi, a to v množství odpovídajícím průměrné poptávce lékáren po dobu dvou týdnů. Podmínkou je, aby se distributor zavázal nevyvézt tyto léky do zahraničí. Tento návrh podporuje Česká lékárnická komora, naopak ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jej odmítá. Poslanecký návrh schválila sněmovna, naopak senátoři jej navrhli vypustit. Novela proto míří zpátky do sněmovny.

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené