Přeskočit na obsah

Riziko dekubitů odhadne počítač s kamerou

Systém předvídá s využitím umělé inteligence pravděpodobnost vzniku dekubitů na základě metod hlubokého učení. Nad lůžko pacienta je umístěna malá kamera, obraz se zpracuje na data o poloze pacienta. Systém bude moci upozornit na dlouhotrvající tlak a nutnost změnit polohu. Kamera snímá pomocí infračerveného osvětlení lůžko a pacienta i v noci. V rámci pilotního testu hráli pacienty vývojáři. Podle představ GoodAI se algoritmus bude učit a zpřesňovat predikci dekubitů z anonymizovaných dat pacientů.

„Nové monitorovací zařízení pomůže personalizovat skupinu preventivních opatření pro prevenci dekubitů a prevenci náhlých pádů u imobilních pacientů,“ uvedla členka projektového týmu z Nemocnice Na Bulovce MUDr. Lívia Večeřová MBA. „Předpokládáme, že povede k předcházení výskytu dekubitů nejen u ležících pacientů, ale i u pacientů se sníženou pohyblivostí,“ očekává Večeřová.

„Výsledky, kterých jsme dosud dosáhli, jsou velmi slibné,“ tvrdí Olga Afanasjeva, provozní ředitelka společnosti GoodAI. „Hledáme inovativní partnery – nemocnice a poskytovatele zdravotní péče, abychom mohli tento projekt společně rozšířit. Až bude vývoj zcela dokončen, naše řešení na bázi AI by bylo možné rychle rozšířit. K uvedení do provozu v nemocnici toho není zapotřebí o mnoho víc než levná kamera ke každému lůžku,“ dodává Afanasjeva.

GoodAI uvádí, že jiná technická řešení předvídání dekubitů zahrnují snímače tlaku umístěné v matraci. To má svoje nevýhody, podle Good AI je takové řešení v porovnání s jejich projektem finančně náročné, navíc mohou omezovat proudění vzduchu v matraci.

 

Čtěte také:

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…