Přeskočit na obsah

Svět elektronizuje, v ČR spíše váháme

Konference Kvalita–Bezpečnost–Efektivita vždy definuje aktuální trendy. Jubilejní desátý ročník nebyl výjimkou. Tématem číslo jedna je digitalizace. Ovšem ČR je výjimečná v tom, jak úporně se jí celý systém brání.



Bez obalu všechno definoval MUDr. Ján Dudra. „Nesmíte být tam, kde míč je, musíte být tam, kde míč bude. Tak definoval fotbal geniální Johan Cruyff. Zatímco svět se posouvá výrazně ve všech aspektech digitalizace, my snad na tom hřišti ani nejsme. Nemáme kvalitní lidi, legislativní podpora je slabá. Můžeme mluvit maximálně o místech pozitivní deviace, což je hodně málo,“ řekl ve své prezentaci Ján Dudra.

Zatímco v ČR si teprve odpovídáme na otázku, zda elektronizovat zdravotnictví a proč, svět je jinde. IBM vyvinulo svůj Watson, Apple chrlí dlouhou řadu zdravotních aplikací pro své hodinky a další wearables, Amazon pracuje na logistice distribuce léků, zdravotnictví dobývá 3D tisk. Není to náhoda.

Můžeme začít od samotné komunikace s pacienty. Jak se shodli všichni účastníci jednoho ze specializovaných zdravotnických bloků konference, spokojenost lidí s danou nemocnicí je v přímé úměře s její komunikací. „Web je absolutní základ, o kterém nikdo nepochybuje. Povinností jsou však i sociální sítě. Používáme a točíme vlastní videa a doporučujeme také tištěné nebo elektronické publikace, které jsou průvodci pacientů,“ prezentoval Pavel Žára, vedoucí komunikace FN Brno.

Elektronizace komunikace je automatická. Ovšem jde pouze o pasivní nabídku a je to opravdu jen splněný úkol komunikátorů zdravotnických zařízení. Digitalizace nabízí mnohem více. Příklad nabídla prezentace Petra Havlíčka ze společnosti Hartmann‑Rico. „Jsme jedním z klíčových celosvětových výrobců kvalitní dezinfekce. Ale nabízíme podstatně více – aplikaci, která umí aktivně vyhledávat suspektní případy spojené se zdravotní péčí (HAI). Jmenuje se EPIDIS a v mnoha ohledech představuje efektivní hráz nemocničním nákazám.“

Konference Kvalita–Bezpečnost–Efektivita se samozřejmě nevyhýbá ani výzvám na straně bezpečí pacienta. Nákazy z nemocnic jsou jedním z příkladů, o kterých se vždy debatuje velmi zaníceně. A opět platilo, že se cesty hledaly především ve sféře elektronické. A totéž platí i pro poslední téma – efektivitu.

Efektivní řízení zdravotnických zařízení je nedosažitelným snem všech majitelů a manažerů. Klíčovou prezentaci ukázal Oldřich Šubrt. „Prostředí je proměnlivé, ICT musí najet na nové metody práce, svět je propojený, informace se sdílejí rychle, což způsobuje vysokou míru konkurence. Musíme na to reagovat novými organizačními strukturami. Ztratí se hierarchie a byrokracie – ta je nutná pouze pro kontrolu, zda je vize správně naplňována. Řízení se postupně musí změnit na procesní, strategie se dynamizuje, řízení využívá celosvětové informační a poznatkové aliance.“ Naštěstí se objevují i první kvalitní nástroje procesního řízení. Například OPERIS, který umí řídit efektivní provoz operačních sálů. V zahraničí se už prosazuje také automatizace logistiky – pro zdravotnické prostředky to platí o to více. Společnost Hartmann instaluje v Německu automatické boxy vybavené senzory, kam dodává své výrobky bez nutnosti objednávek od nemocnic.

Ovšem jásot není namístě. Základem elektronického zdravotnictví je pacient a v tomto ohledu je tuzemské zdravotnictví stále na začátku. Ačkoli se píše rok 2019, zdravotnickou dokumentaci máme všichni stále jenom na papíře u svého praktického lékaře. Její úplnost záleží na nás. Všechny výsledky od specialistů musíme fyzicky přinést našim praktikům k založení.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…