Přeskočit na obsah

Vsetínská nemocnice pořádá pro Ukrajince sanitářské kursy

Od 4. listopadu pořádá Vsetínská nemocnice již čtvrtý sanitářský kurs s rozšířenou výukou českého jazyka a připravuje v něm tentokrát sanitáře také pro další nemocnice zřizované Zlínským krajem. Kurs potrvá do 11. prosince a bude ukončen závěrečnou zkouškou s praktickou a teoretickou částí. Deset účastníků kursu vedle výuky českého jazyka čeká teoretická výuka i praktická část, během nichž si osvojí nezbytné znalosti a dovednosti pro práci sanitáře. Budou se dobře orientovat v provozu zdravotnických zařízení, poznají základy epidemiologie, ochrany zdraví, bezpečnosti práce, seznámí se s etickými a právními aspekty zdravotnické profese, naučí se poskytovat první pomoc a ovládat základy ošetřovatelské péče. MT to sdělil mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Bc. Egon Havrlant.

„Kurs je akreditovaný Ministerstvem zdravotnictví ČR. Protože s ním máme dobré zkušenosti, realizujeme ho tentokrát nejen pro sebe, ale i pro nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži. Pro absolventy kursu se prakticky jedná o začátek nové kariéry ve zdravotnictví,“ uvedl Ing. Martin Pavlica, MHA, náměstek pro personální řízení Vsetínské nemocnice, a. s.

Kurs potrvá šest týdnů a zúčastnit by se ho mohlo až 16 ukrajinských zdravotníků, čtyři pro každou z krajských nemocnic. Náklady na jednoho absolventa dosáhnou 66 500 korun, přičemž více než 70 procent nemocnicím pokryje dotace od Zlínského kraje.

„Kursy bereme jako jednu z efektivních možností, jak získat pro naše zdravotnická zařízení další kvalitní pracovníky. Potvrdilo se to už ve Vsetínské nemocnici. Zdravotníci z Ukrajiny mají zájem ve Zlínském kraji pracovat a žít, je tedy na nás, abychom jim to umožnili,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Zicha, do jehož kompetencí patří také strategický rozvoj regionu.

Kursy pro sanitáře jsou další z aktivit hejtmanství, jejichž cílem je přivést do regionu co nejvíce kvalifikovaných zaměstnanců, kteří na trhu práce dlouhodobě chybějí. Aktuálně připravuje kraj například spuštění programu pro integraci zahraničních pracovníků a jejich rodin. Jeho smyslem je nejen zajistit těmto lidem práci, ale i nabídnout zázemí pro jejich blízké.

 

 

Čtěte také

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené