Přeskočit na obsah

Podpora pěstování léčebného konopí v Česku je na cestě

Připomínkovým řízením prochází novela zákona o návykových látkách, kterou ministerstvo zdravotnictví hodlá upravit pravidla pro pěstování a distribuci léčebného konopí. Zatímco dnes vypisuje na dodávku léčebného konopí SÚKL výběrová řízení a vítězem je jeden dodavatel, nově by mohlo konopí dodávat i více pěstitelů. Pokud splní podmínky, dostanou licenci. Návrh vychází z potřeby zajištění vyšší dostupnosti léčebného konopí vypěstovaného v Česku pro pacienty.

Novou licenci pro pěstování rostlin konopí pro léčebné použití by mohlo získat předem neomezované množství pěstitelů. Tím by měla na trhu vzniknout konkurence. Navíc bude umožněno, aby čeští pěstitelé vyváželi konopí do zahraničí, tak si navýšili zakázky a snížili jednotkové náklady. To vše by mohlo zásadně snížit cenu léčebného konopí.

„Chceme pacientům, u kterých při léčbě chronických bolestí již normální léky nezabírají, více zpřístupnit léčbu konopím, která jim pomáhá. Proto jsme se rozhodli dosavadní systém změnit a otevřít možnost pěstování více subjektům. Poprvé také otevřeme možnost léčebné konopí vyvézt, čímž snížíme jeho cenu na českém trhu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kromě získání licence k pěstování konopí musí podle návrhu zákona pěstitel disponovat certifikátem správné výrobní praxe výrobců léčivých látek od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Navíc potřebuje povolení k zacházení s návykovými látkami od ministerstva zdravotnictví.

Návrh byl ve vnějším připomínkovém řízení do 13. prosince. Ministerstvo spravedlnosti v oficiálních připomínkách žádalo několik úprav materiálu. „Jakkoli chápeme motivaci předkladatele zajistit dostupnost distribuovaného konopí pro léčebné použití, pokládáme zvolenou variantu řešení za rizikovou, neboť reflektuje pozitivní dopad na faktickou a ekonomickou dostupnost konopí pro léčebné použití, nikoli však její možný negativní dopad ve vztahu k navýšení drogové kriminality,“ uvádí se v připomínkách ministerstva spravedlnosti. Úřad proto doporučuje předkladatelům novely, aby se s riziky černého trhu lépe vypořádali. Jinak by se mohlo začít obchodovat s rostlinným odpadem z výroby léčebného konopí.

Další podporou léčebného konopí je změna úhrad. Od 1. ledna příštího roku budou mít pacienti léčebné konopí z 90 procent hrazené. Politici o tom rozhodli změnou zákona.

 

K VĚCI...
Studie: tržby konopných léků porostou
Prodeje léků postavených na marihuaně by podle očekávání měly růst. Zároveň je v klinickém testování v pozdních stadiích 11 léčivých přípravků s léčebným konopím a syntetickými kanabinoidy. Celkově by podle nové analýzy společnosti GlobalData měly tržby za schválené konopné léčivé přípravky vzrůst na 3,2 miliardy dolarů za rok 2025.
Analytici přitom vzali v potaz trh ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, Izraeli a v pěti evropských zemích – Německu, Itálii, Francii, Španělsku a Velké Británii. Už v roce 2018 utržily firmy za schválené léčivé přípravky s marihuanou 50 milionů dolarů. V tom jsou prodeje kanabidiolu Epidiolex společnosti GW Pharma. I jeho prodeje budou v příštích letech podle analytiků růst. Dále jsou tu dosud neschválené přípravky Lenabasum a Zygel, u kterých se očekává vstup na trh během roku 2021.
„Jak Zygel, tak Lenabasum získaly u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pozici léků na vzácná onemocnění a zrychlené řízení. Očekává se, že v roce 2025 vygenerují tržby 417 milionů dolarů a 771 milionů dolarů. K vysokým očekávaným tržbám u těchto látek přispívá to, že Zegel i Lenabasum jsou vyvíjeny k léčbě rozmanitých poruch z různých terapeutických oblastí, a to včetně genetických poruch, muskuloskeletálních onemocnění a autoimunitních chorob,“ uvádí Magdalene Crabbeová, analytička pro farmacii v GlobalData. Velká část konopných léčivých přípravků ve vývoji obsahuje ty jeho složky, které nejsou psychoaktivní. To by mělo přispět k tomu, že budou pozitivně přijímány jak lékovými autoritami, tak následně lékaři a pacienty. Naopak překážkou na trhu s léčivými přípravky na bázi konopí by mohlo být váhání lékařů, zejména pokud by byla léčba příliš nákladná nebo pokud nebudou jasná odborná doporučení pro léčbu, uvádí Crabbeová.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené