Přeskočit na obsah

Není akné jako akné

Podle malé, nedávno zveřejněné studie nesouvisí akné u dospělých žen s konkrétním podtypem Cutibacterium acnes. Výsledky podporují názor, že akné u dospělých žen by mělo být léčeno jinak než klasické akné u dospívající populace.


Od roku 2014 do roku 2017 vědci shromažďovali vzorky kůže zánětlivých lézí u žen s akné. Srovnávali charakteristiky C. acnes, včetně fylotypu, klonálního komplexu, schématu typizace sekvencí s jedním lokusem a profilu rezistence. Celkem 51 vzorků od dospělých žen srovnávali s 31 vzorky od dospívajících. Podle výsledků zveřejněných v září 2019 v časopise Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD) autoři zjistili, že ve srovnání s akné u dospívajících neměly dospělé ženy vyšší frekvenci fylotypů, klonálních komplexů nebo schémat typizace sekvencí s jedním lokusem.

Výsledky byly podobné, když vědci omezili srovnání na dospívající ženy ve srovnání s dospělými ženami, stejně jako když srovnávali teenagery se ženami staršími 25 let. Fylotyp IA1 C. acnes byl převládajícím fylotypem spojeným s akné u dospělých žen a adolescentů a rezistence na C. acnes byla mezi oběma skupinami podobná.

Podle autorů jde o první studii naznačující, že neexistuje souvislost mezi akné u dospělých žen a specifickým subtypem C. acnes. Ve hře jsou zde podle dr. Emmy M. Graberové z Dermatologického institutu v Bostonu spíše hormonální než bakteriální složky. „Dospělé ženy mají často hormonální typ akné, které neodpovídá na léčbu antibiotiky tak dobře jako klasické akné u dospívajících. Toto akné má na obličeji i jiný tvar a pacienti mají i odlišnou historii, jak dochází k jeho vzplanutí. Přesto je k němu stále přistupováno jako k bakteriálnímu akné,“ říká dr. Graberová, podle níž je pro ženské akné typická doba vzplanutí v období menstruace. Jak uvádí, na tento typ hormonálního akné zatím není lék a zdá se, že v určitém věku akné samo u dospělých žen odezní, obtížné je však určit kdy.

Ve výzkumu je v současné době lokální spironolaktonová látka, která se chová podobně jako perorální spironolakton. V srpnu 2019 společnost Cassiopea SpA oznámila, že předložila FDA žádost o schválení nového léčiva – krému, topického inhibitoru androgenového receptoru pro léčbu akné.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Den vzácných onemocnění 2024

28. 3. 2024

Jde o několik pacientů s konkrétní diagnózou. Avšak je již známo přes 10 000 klinických jednotek a jedná se o miliony pacientů. Česko patří k zemím s…