Přeskočit na obsah

Zavřená oddělení, personál je v karanténě a izolaci

Osm dní v řadě překonávají počty hospitalizovaných s Covid-19 v těžkém stavu a na umělé plicní ventilaci nebo ECMO jarní rekordy. Zatímco v dubnu jich bylo v českých nemocnicích nanejvýš sto, 27. září jich bylo 187.

Podle nedávné prezentace prof. Vladimír Černého, předsedy ČSARIM a vedoucího klinické skupiny Covid-19 ministerstva zdravotnictví by plošně muselo docházet k omezování plánované péče patnáct dnů poté, co bude více než 80 tisíc nově diagnostikovaných za měsíc. Za posledních 14 dní (od 14. 9. do 28. 9.) bylo zjištěno 30 tisíc pozitivních lidí.

Také trend počtu aktuálně nakažených zdravotníků není příznivý. Podle společného prohlášení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Lékařského odborového klubu mají nemocnice v případě dalšího šíření nákazy omezit zbytnou péči, konkrétně uvádějí plánované neakutní operace a dlouhodobá vyšetření.

V některých nemocnicích včetně té největší už k odkládání péče museli přistoupit. „S účinností od 29. 9. 2020 FN Motol omezuje elektivní operační výkony. Výjimkou jsou zákroky u onkologických pacientů a výkony neodkladné,“ uvedla na dotaz tribune.cz tisková mluvčí Motola Pavlína Danková.

Podle ministra zdravotnictví prof. Romana Prymuly nápor na nemocnice ještě bude narůstat a kapacita nemocnic je jedním z hlavních důvodů, proč chystá vláda vyhlášení nouzového stavu a částečné celostátní uzávěry. „Jinak bychom se dostali do situace, kdy by kapacita byla vysaturována. Ne, že bychom přeplnili kapacitu, kterou máme, ale kapacita jde na vrub ostatních onemocnění. Pokud budeme dělat restrukturalizaci lůžek, plánované výkony se dostanou do odsunutého režimu,“ uvedl Prymula. „Kapacity je možné restrukturalizovat, ale je to něco za něco,“ dodal.

Zmínil také, že se už nyní v některých nemocnicích zavírají oddělení. „Personálně se dostáváme do určitých problémů. V některých fakultních nemocnicích je až 220 zaměstnanců v karanténě nebo izolaci. To už je počet, který ovlivňuje jejich schopnost poskytovat péči a vede v některých případech k zavírání celých oddělení. Proto také potřebujeme nouzový stav, abychom v limitním případě nařídili výpomoc,“ uvedl Prymula.

Nemocnice chtějí udržet plánovanou péči tak dlouho, jak jen to půjde. Vyplývá to i ze zkušenosti z jara, kdy byla část kapacit vyčleněná předčasně a odkládání péče způsobilo vážné otázky ekonomické i zdravotní. „Fakultní nemocnice Olomouc v tuto chvíli plánovanou péči neomezuje a neakutní výkony neodkládá. Obecně je tendence udržet tuto situace tak dlouho, dokud to epidemiologická situace dovolí,“ říká Adam Fritscher, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

„FN Brno zatím žádné plánované výkony kvůli Covid-19 neodkládá. Naopak nabádáme pacienty, aby svá preventivní vyšetření absolvovali. Zároveň pacienti s plánovanými výkony chodí standardně na operace. Zatím takto jedeme,“ sdělil i Pavel Žára, mluvčí FN Brno.

K redukci jiné než koronavirové péče už musela přistoupit Uherskohradišťská nemocnice. „Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci jsme nuceni omezit ortopedickou plánovanou operativu, která by vyžadovala následnou pooperační intenzivní péči na oddělení JIP,“ oznámila 24. září Uherskohradišťská nemocnice. Tou dobou měla tato nemocnice s celkovou kapacitou 500 akutních lůžek zhruba čtyři desítky covid pozitivních případů, z toho sedm ve vážném stavu. K 29. září měla nemocnice už 50 hospitalizovaných covidových pacientů. Už dříve vyčlenila na Covid-19 nemocnice své ARO. Nyní buduje novou stanici pro koronavirus o třiceti lůžkách. Zlínský kraj se rozhodl do Uherskohradišťské nemocnice směrovat všechny hospitalizace s Covid-19. Vzhledem k množství zaměstnanců v karanténě a na nemocenské a zároveň k zátěži covid pozitivními pacienty také nemocnice hledá brigádníky například z řad bývalých sester nebo studentů ošetřovatelství.

Okres Uherské Hradiště aktuálně prožívá velké nárůsty počtu obyvatel se SARS-CoV-2, má k 29. 9. za posledních sedm dní 219 pozitivních osob na 100 tisíc obyvatel, to je více než kolik bylo ve stejnou dobu potvrzeno v Praze (199,43 na 100 tisíc obyvatel).

Kdy se k omezování plánované péče budou muset odhodlat další nemocnice, nezávisí jen na vývoji počtu hospitalizovaných, ale také na počtu nakažených zdravotníků. „Zatím neomezujeme plánovanou péči, přistoupíme k tomu až bude třeba uvolnit kapacitu pro COVID pacienty a bude-li chybět personál,“ uvádí tisková mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Prozatím plánovanou péči neodkládáme. Přistoupili bychom k omezení plánované péče pouze v případě výpadku personálu nebo nutnosti navýšit počet lůžek pro covid pozitivní pacienty,“ říká také mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

K 26. září bylo podle dat České lékařské komory aktuálně nemocných 1700 zdravotníků, z toho 394 lékařů a 693 sester. Za týden přibyly mezi zdravotníky stovky nových případů.

Stát chce využít i studenty zdravotnických oborů posledních ročníků. „Budeme spolupracovat s lékařskými fakultami a zejména fakultami ošetřovatelskými, abychom kapacity doplnili a byli schopni péči poskytovat,“ uvedl ministr Prymula.

 

 

Aktuální počet hospitalizovaných osob v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí (UPV, ECMO)
27. září … 187
26. září … 181
25. září … 168
24. září … 151
23. září … 131
22. září … 120
21. září … 115
(koronavirus.mzcr.cz)

 

 

Počet aktuálně nakažených sester
1. září … 95
10. září … 186
19. září … 420
26. září … 693
(ČLK, ÚZIS)

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené