Přeskočit na obsah

Maraton s roztroušenou sklerózou se konal covidu navzdory

Jógu, pilates nebo venkovní pohybové aktivity – to vše si vyzkoušeli účastníci letošního 24hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Jubilejní 10. ročník odstartoval v pátek 19. března v 17 hodin a trval až do soboty. Kvůli koronavirové pandemii bylo cvičení oproti minulým letům nekontaktní. Zájemcům pomohla řada instruktážních videí se cvičením nebo tipy na vycházkové trasy.


Lidé s roztroušenou sklerózou se s pomocí počítače, mobilního telefonu nebo iPadu připojili na webovou stránku www.maratonmars.cz, kde pro ně organizátoři připravili několik instruktážních videí rozdělených podle náročnosti. Na své si tak přišli i pacienti s většími pohybovými omezeními. „Připravili jsme videa s lekcí jógy, chůze s hůlkami, ale i cvičení s kočárkem. Zapojit se mohli také zdraví lidé, kteří RS netrpí. Videa jsou připravována tak, aby cvičící nepotřebovali žádné speciální pomůcky – tedy kromě lekce nordic walking, při které je potřeba mít hůlky,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Suchá a dodává: „Letos se do maratonu zapojila i jógová a pilates studia, která budou do budoucna pacientům s RS nabízet lekce. Snažíme se, aby vznikla síť spolupracujících sportovišť, kam můžeme pacienty s RS poslat s tím, že se jim bude věnovat někdo, kdo má o jejich nemoci povědomí.“ Organizátoři připravili také 10 km dlouhou trasu orientačního závodu mezi budovou Fakulty tělesné výchovy a sportu UK na Veleslavíně a Tyršovým domem, kterou mohli účastníci maratonu zdolat samostatně podle mapy a QR kódů jako orientační běh, rodinnou procházku nebo celodenní výlet, případně i jet na vozíku, kole či handbiku. Loni se cvičení při akci MaRS zúčastnilo více než 2 000 lidí z 29 měst České republiky.

Pacienti se letos mohli kromě MaRS zapojit i do sedmitýdenní soutěže Seven Summits, při které se společnými silami pokoušeli zdolat sedm vrcholů světových kontinentů. Desítky sportovců měly za úkol ujít tolik metrů, kolik měří nejvyšší vrcholky světa.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…