Přeskočit na obsah

Elektronické cigarety jako „brána“ ke kouření?

E‑cigarety se staly populární metodou odvykání kouření a dlouhodobou alternativou ke kouření tabáku. Kritici však tvrdí, že elektronické cigarety se mohou stát u mladých dospělých „branou“ ke kouření cigaret. V Austrálii tato znepokojující domněnka vedla regulační orgány dokonce k zákazu volného prodeje elektronických cigaret dospělým kuřákům.

Vědci z univerzity v Bristolu pod vedením Jasminy Khouje zkoumali souvislost mezi genetickými variantami spojenými se zahájením kouření a používáním e‑cigaret a rizikovým chováním u kohorty 2 894 mladých dospělých. Výsledky naznačují, že genetické faktory, které ovlivňují zahájení kouření, jsou podobné jak pro kuřáky cigaret, tak pro uživatele e‑cigaret. Kouření i používání elektronických cigaret může tedy být odrazem širokého fenotypu podstupujícího riziko.

Studie má i důležité politické poselství: pokud jsou mladí lidé podobně náchylní ke kouření i používání elektronických cigaret, mohou zákazy, jejichž cílem je zabránit používání elektronických cigaret, podporovat kouření tabáku tam, kde jsou k dispozici pouze cigarety.

Khouja JN, Wootton RE, Taylor AE, et al. Association of genetic liability to smoking initiation with e‑cigarette use in young adults: A cohort study. PLoS Med 2021;18(3):e1003555. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003555

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…