Přeskočit na obsah

MUDr. Bartoš z Moravské Nové Vsi: Ordinace je bez střechy, pacienti trpí úzkostmi

Od pátku 25. června shání tři praktičtí lékaři z Moravské Nové Vsi a Lužice provizorní prostory pro ordinování. Budovy, ve kterých provozovali ordinace, poškodilo tornádo tak, že se do původních prostor nebudou moci vrátit přinejmenším několik týdnů. V Lužici se to týká praktičky Hany Výmolové, v Moravské Nové Vsi dětské praktické lékařky Evy Špačkové Kučerové a praktického lékaře pro dospělé Jiřího Bartoše. Několik dalších lékařů mělo ordinace poškozené méně drasticky a po opravách už se do nich vrátili nebo se vrátí během pár dní.

Doktor Bartoš je zklamaný přístupem úředníků, kteří problém se zajištěním prostoru pro fyzické návštěvy pacientů u praktického lékaře nevnímali jako urgentní. Zato ohromná stavovská solidarita lékařů z celé republiky a pomoc dobrovolníků a firem ho dojímá.

 

V pátek 2. července odjíždí z Moravské Nové Vsi vozidlo pražské záchranky Golem, kde teď ordinujete. Víte už, kde budete pro pacienty od pondělí?

Proběhlo k tomu několik jednání a aktivit. Rekonstrukce bude probíhat měsíce a potřebujeme, aby lidé měli do té doby zajištěnou primární péči. Česká lékařská komora nás hned po tornádu oslovila a zjišťovala situaci, jak na tom kdo je, a co bychom potřebovali. Viceprezident Mrozek se pokusil vyjednat s Armádou České republiky zapůjčení modulů, jaké se používají na misích. Spoléhali jsme na to, přiznám se. Když dlouho nepřicházely nové informace, volal jsem ve středu kolegovi, který to koordinoval, a dozvěděl jsem se, že to nevyjde.

 

Co budete dělat?

V úterý proběhl webinář Společnosti všeobecného lékařství, kam jsem byl pozván, abych kolegům referoval, jak to u nás vypadá. Shodou okolností byl přítomný i ministr zdravotnictví, kolegové se ho ptali na jeho názor na naši situaci. Překvapilo mě, že řekl, že akutní péče je zajištěná, jsou tu záchranáři, a co se týká normální primární péče, odkázal, ať si požádám o dotaci, když jsem přišel o ordinaci. (Vláda schválila několik dotačních programů, mimo jiné na pomoc podnikatelům, kterým přispěje na zničený majetek, pozn. red.) Už v noci ze čtvrtka na pátek se mnoho kolegů ptalo, jak potřebujeme pomoct. Po prohlášení ministra na webináři se zvedla druhé vlna solidarity. Byl to důkaz, jak jsou mimo. Kolegové z Prahy začali pátrat na vlastní pěst po soukromých firmách, které by mohly mít k zapůjčení mobilní buňky. Jako první vlaštovka se podařilo získat poslední mobilní buňku od firmy TOI TOI, už ji vezou k nám do Moravské Nové Vsi. Nevím, jak vypadá. Využijeme ji přinejmenším na to, abychom uskladnili a uzamkli nábytek a materiál, které se podařilo zachránit z ordinace. Zatím jsou pod stanem u záchranářského vozu Golem.

 

Víte už, kde budete ordinovat?

Měl jsem o tom určitou diskuzi s hejtmanem Janem Grolichem. Snažil jsem se ho kontaktovat od pátku, a vysvětlit mu situaci. Nejdřív nereagoval. Pak mi podobně jako ministr odpověděl, že to teď není na pořadu dne, řešit ordinace praktiků, teď že se řeší demolice a že akutní neodkladná péče zajištěná je. Dnes (ve čtvrtek 1. 7., pozn. red.) se hnuly ledy. Využili jsme vlivu paní poslankyně inženýrky Jany Krutákové, která tu bydlí, a byla tu starostkou, když jsem začínal ordinovat. Tehdy mi pomáhala s budováním ordinace. I z krizového štábu kraje se nabídli s pomocí. Měl jsem také jednání s manažerem stavební firmy Skanska, kterého zkontaktoval známý z Břeclavi. Ti by měli mít stavební buňky nebo dokonce mobilní dům. To mi úplně poskočilo srdce. Budou v tom ještě byrokratické překážky. Byť je to soukromá firmy, mají vnitřní pravidlo, že o tom, ke komu budou směřovat svoji pomoc, budou jednat s krajem. Doufám, že kraj zařadí mezi potřebné projekty i zázemí pro lékaře primární péče. Náš starosta bude na krajském krizovém štábu popisovat, jaká tu je v reálu situace. Týká se to i doktorky Kučerové a doktorky Výmolové. Podle mých informací se s nabídkou mobilních domů a buněk ozvaly kraji i jiné firmy.

Věřím, že tedy získáme pevnou střechu nad hlavou. Napojení na sítě pak ještě budeme řešit za pochodu, to už snad bude jednodušší. Chci věřit tomu, že si státní správa po týdnu všimla, že je nutné zajistit nejen akutní péči záchranářů, ale i primární péči. Tak, aby pro lidi mohli chodit na kontroly do provizorní ambulance.

 

Jaký máte zatím z pomoci od kraje a institucí dojem?

Vrcholní úředníci mi připadají neinformovaní, neuvědomují si, co je náplní primární péče. Překvapilo mě, že vnímají zdravotníky jako celek, splývá jim to. Je jim jedno, jestli tu působí lékař záchranky, nebo praktik.

 

Ta poškozená ordinace je ve vašich vlastních prostorách?

Ne, to je objekt, který patří obci, a ordinace je tam v nájmu.

 

Jak rychle myslíte, že to obec zvládne opravit, abyste se vrátil do standardní ordinace?

Když jsem to viděl poprvé, myslel jsem, že bude celá budova k demolici. Naštěstí to tak není. V přízemí v prostorách pod mojí ordinací je zasedací síň, ta teď slouží jako sklad humanitární pomoci a dalších věcí. Střecha je zdemolovaná, ale v těch místech, kde byla ordinace a sesterna, se nezbortila. To nám umožnilo zachránit přístroje, materiál i kartotéky. Zdá se, že to sice strhalo krytinu střechy a sádrokartonové podhledy, ale krovy že budou zdravé. Budova bude tedy k rekonstrukci. V současnosti mají obce rozhodnout kvůli rozdělení fondu na opravu obecního majetku, jaké jsou prioritní budovy, které patří obcím. Kromě úřadu městyse a školy nahlásila Moravská Nová Ves i budovu, kde je ordinace. Jestli seženou materiál a řemeslníky, snad by to mělo jít stihnout v řádu týdnů nebo pár měsíců.

 

Jak teď vypadá provoz ordinace? S jakými potížemi přichází pacienti?

V současnosti je to bez nadsázky válečný stav a misijní činnost. Fungujeme tu teď ve voze Golem paralelně se záchrankou. Moc jim děkuju, že nám umožnili tu působit a vyčlenili nám prostor. Zajistí například péči, když přijde někdo s úrazem na šití. V běžném provozu to také děláme, ale teď to dělají oni a my řešíme ostatní potíže. Lidi chodí mnohem méně, nedělá se preventivní péče ani plánované kontroly a dispenzární prohlídky hypertoniků, diabetiků, štítných žláz a podobně. Neděláme ani předoperační vyšetření. Provoz se tedy omezil na akutní medicínu. Nejčastěji pacienti přichází s bolestmi zad a pohybového aparátu. Ti lidé už týden běhají po střechách, odklízejí suť a podobně. Jsou tu i prekolapsové stavy, před pár dny bylo přes den 36 stupňů. Začínají chodit lidé s posttraumatickými psychickými poruchami, s nespavostí, panickými stavy… Když přijdete během deseti minut o vše, co máte, pochopitelně se to na vaší psychice odrazí. Nemáte, kde spát, nemáte, kde se umýt, protože neteče voda, nefunguje plyn ani elektřina, vše se řeší náhradními zdroji. Jsou tu lidé, kteří se cítí v pořádku, ale když se zatáhne a z dálky je slyšet hrom, dostávají panické ataky, a to i mladí lidé. Krajská záchranná služba tu zajistila, a za to jsem moc rád, že po obci chodí kliničtí psychologové, jsou označení a nabízejí svou pomoc. Mají stanoviště kousek od nás. Na akutní péči se opravdu myslelo, to ano. Myslím ale, že nás v následujících týdnech a měsících čeká těžké období.

 

Jaká je dostupnost léků, mohou si je lidé vyzvednout?

Dopravní dostupnost je problematická. Hlavní železniční trať mezi Hruškami a Hodonínem byla zdemolovaná. Kolegové ze záchranky z Golema ale zajišťují těm, kdo to potřebují, vyzvednutí a dovoz léků.

S čím jsem měl problém bylo psaní receptů. Zásahem tornáda došlo k tomu, že mi přestal fungovat certifikát SÚKL. Požádal jsem o nový, ale i když jsem opakovaně volal, v jaké tu jsme situaci, paní na call centru mi sdělila, že toho mají moc a mám čekat. Pak bylo problematické to nahrát, můj IT spolupracovník si s tím hrál celý den. Uživatelsky to je nepřátelské. Zatímco jsme neměli certifikát, tiskli jsme v souladu s vyhláškou listinné recepty v nouzovém režimu. A setkali jsme se s tím, že lékárník nechtěl pacientovi vydat léky, tvrdil, že má obavu, že to pojišťovna neproplatí. Lék za 120 korun. Lidi z celé republiky posílají první poslední, jezdí sem z Karlových Varů, z Prahy, a makají v tropických vedrech, a pan lékárník z „chudé“ celostátní lékárenské sítě se zdráhá vydat pacientovi lék na recept, který splňuje veškeré parametry podle vyhlášky.

 

Jste v kontaktu se zdravotními pojišťovnami?

Všeobecná zdravotní pojišťovna hned v pátek dopoledne psala, jestli něco nepotřebuju. S vrcholným managementem VZP je v kontaktu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, a nabídli pomoc, kdyby byl problém s financemi a bylo by potřeba upravit zálohové platby, že jsou k dispozici. To oceňuji.

 

Máte z výpadku v prevencích a dalších mimokapitačních příjmech obavy?

Zatím to nepovažuju za významný problém. Předpokládám, že se v horizontu týdnů provoz dostane do běžných kolejí. Objevilo se i několik nabídek finanční pomoci, i od ČLK, SPL a SVL. Objevili se i lidé z nadací. Zatím je odmítám, že to nepotřebuji. Jsou tu jiní lidé, kteří přišli o všechno a musí řešit základní existenční starosti. Pomohla mi zápůjčka auta od soukromé firmy, kterou mi zařídili kolegové z Prahy. Bydlím v Břeclavi, střechy a auta nám tam pobily kroupy velikosti tenisáku. Musím dát auto do opravny. Další vůz k zapůjčení je v jednání. Věřím, že pokud získáme náhradní prostory, začneme normálně pracovat včetně prevencí, předoperačních vyšetření a dalších mimokapitačních výkonů.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Fórum: Rezidenti po česku

13. 2. 2024

Postgraduální vzdělávání lékařů v České republice probíhá značně neefektivně. Mladí lékaři tráví mnoho času na stážích, které je nikam neposouvají,…