Přeskočit na obsah

Dva mladí psychiatři dostali cenu za zlepšení života pacientů

Dva mladí psychiatři dostali cenu za to, že pomohli zlepšit život psychicky nemocným pacientům. Z Čechů ji převzal Michal Wimmer z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a za Slováky Natália Čörgöová z Dětské psychiatrické léčebny Hraň v Košickém kraji. Cena se předávala na Světovém psychiatrickém kogresu v Praze. Laureáti získali diplom a 30.000 korun. ČTK to dnes řekl garant soutěže, psychiatr Jan Vevera.

Podle Vevery je tato česko-slovenská soutěž výjimečná například tím, že nehodnotí odborný projekt ani výzkum, ale konkrétní vylepšení situace pacientů. Hlásit se mohli třeba lékaři, kteří přišli s nápadem, jak lépe zapojit rodinu nemocného do terapie, nebo otevřeli kavárnu pro duševně nemocné.

Wimmer byl oceněn za to, že se mu podařilo získat půl milionu korun jako grant od soukromé firmy na vybavení pokoje pro pacienty, kteří prošli takzvanou elektrokonvulzní terapií, lidově známou jako elektrošoky. Podle Vevery se terapie používá například u pacientů v hluboké depresi nebo u schizofreniků, na něž nepůsobí léky.

Elektroléčba se provádí v úplné anestezii. Po terapii je zapotřebí na pacienta dohlížet ve speciálním pokoji. Dříve ale prý na psychiatrické klinice chyběl takový špičkově vybavený pokoj. Díky penězům od firmy se podařilo na klinice vybudovat několik monitorovaných lůžek takzvaného dospávacího pokoje.

Slovenskou cenu dostala Čörgöová za nápad vytvořit časopis pro děti hospitalizované v léčebně. V tištěné verzi i na internetu díky ní mohou dětští psychiatričtí pacienti vidět své obrázky, básničky i povídky. Časopis je na stránkách www.dplhranno.sk

. Cena je podle Vevery zvláštní také tím, že mezi Slováky vybírala komise sedmi Čechů a mezi Čechy zase skupina sedmi Slováků. Cílem prý bylo, aby mladí psychiatři poznali, co se děje u jejich kolegů za hranicemi. Soutěž byla otevřena pro psychiatry do 40 let nebo sedm let po atestaci.

Čtrnáctý světový kongres psychiatrie začal v sobotu večer v pražském Kongresovém centru. Koná se jednou za tři roky a české hlavní město se stalo jeho hostitelem jako první z postkomunistických zemí. Přes 6000 psychiatrů přijelo z různých koutů světa. Odborný i doprovodný program je nachystaný ode dneška do čtvrtka. Na kongresu má zaznít přibližně 3000 odborných sdělení v 19 sekcích.

Na kongresu se budou předávat i jiné ceny. Nejdůležitější je Cena Jean Delaye, která nese jméno prezidenta prvního světového kongresu z roku 1950 v Paříži. Za mimořádný přínos v psychiatrii ji letos dostane vedoucí katedry psychiatrie na univerzitě v Mnichově Hans Jürgen Miller.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…