Přeskočit na obsah

O rektora UK se ucházejí lékařské fakulty

Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. 3. lékařská fakulta UK
1. Zvýšení dostupnosti vysokoškolského studia je zásadní úkol pro všechny, kteří zodpovídají za českou vzdělanostní politiku. Je to úkol především politický, který přesahuje možnosti jednoho rektora. Především se musí zvýšit ekonomická podpora vysokoškolského vzdělání v České republice, která je poloviční ve srovnání s dalšími zeměmi EU či OECD (měřeno procentem HDP). Za nutné však považuji rozšiřovat nejen kapacity pro výuku, ale zejména pro ubytování studentů. Musím ale zdůraznit, že je potřebné zvyšovat nejen dostupnost studia, ale i kvalitu univerzit.
2. Univerzita Karlova rozhodně není ani teď jen množinou jinak nesouvisejících fakult. Mnohé ji spojuje – a to nejen tradice či víra v dobrou budoucnost. Univerzita má společný akademický senát, vědeckou radu, různé komise, podporu univerzitního výzkumu či elektronický časopis iForum. Na kolejích často spolu bydlí studenti z různých fakult, stejně tak se občas vídají v menzách či při společných kulturních akcích. Důležité je umožnit studentům zapsat si předmět na jiné fakultě. Tato možnost existuje již nyní, je však velmi žádoucí ji nadále rozšiřovat. Určitě se však málo známe – to je také spojeno s naší velikostí: 17 fakult a více než 40 000 studentů. Myslím, že iForum představuje vekou naději pro to, aby naše univerzita byla sevřenějším společenstvím.
...
Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc. 2. lékařská fakulta UK
...
Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. 1. lékařská fakulta UK
...

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 15/2005, strana 32

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Asgent aneb Náš život s andělem

28. 3. 2024

Nastává éra genové terapie. Nebo spíše teprve nastane, přestože první přípravky jsou již v klinické praxi. Zatím však nejde o rutinní léčbu. O to,…