Přeskočit na obsah

Sokolov: všichni internisti už dali výpověď

Rád bych sdělil informace ohledně stavu v naší nemocnici, Nemocnici Sokolov (patřící pod Karlovarskou krajskou nemocnici a.s.), konkrétně na našem oddělení, interně.

Pracuje zde málo lékařů (pouze polovina optimálního množství), jsme zde prakticky pouze neatestovaní lékaři (jediný atestovaný je primář), objem pacientů je nezvladatelný (a to jak z nedostatku lékařů, tak proto, že interna Sokolov přebírá péči za všechna jiná oddělení, která zde v okrese nejsou - kardiologie, plicní, geriatrie, infekční, psychiatrie, onkologie, částečně i urologie a ORL.

Navíc - naprostá většina domovů pro seniory, ústavů a léčeben je v Karlovarském kraji situována kolem Sokolova. Péči o mimospádové a těžce nemocné polymorbidní pacienty v těchto institucích přebírá tedy taktéž naše interna.

Bez dovolené za 100 Kč na hodinu

Nemáme možnost žádného vzdělávání, nemůžeme si dokonce ani brát zákonnou dovolenou, musíme pracovat místo osmi hodin průměrně až šestnáct hodin denně (proč se lékařů zákoník práce netýká?)

V neposlední řadě nejsme za naši práci ani adekvátně oceněni (100-115 Kč hrubého na hodinu je prostě výsměch, za to by kolikrát nepracoval ani nějaký brigádník).

Navenek možná fungujeme dobře, ale to pouze díky velké obětavosti a pracovitosti každého z nás. Stručně řečeno pracujeme na úkor svého fyzického a psychického zdraví, na úkor svého zákonného volného času, na úkor svého vzdělávání a profesního růstu, na úkor adekvátní péče o pacienty, za stálého porušování zákoníku práce.

Absolvent má na starosti celé oddělení

Jsem sice neatestovaný lékař pracující teprve druhý rok, ale už jako nezkušený absolvent jsem měl vloni na starost sám celé jedno interní oddělení a mnohokráte současně k tomu i přetíženou interní ambulanci, postarat se o pacienty na oddělení jsem kolikrát mohl až večer po práci, ve svém volnu, pokud jsem tedy zrovna nesloužil...

Ten zničující stres bych už nechtěl nikdy zažívat (a jen pro zajímavost, plat za toto 16 400 Kč hrubého). Takhle to být prostě nemá a ani nesmí! I proto vyvíjím aktivitu ke změně těchto poměrů, opakovaně jsem upozorňoval na současný stav a nakonec požadoval jednání ohledně řešení situace.

Je nutno sehnat a motivovat chybějící lékaře a je nutno mnohem lépe ocenit ty, kteří tu vůbec ještě zůstali, a poskytnout jim odpovídající podmínky k práci. Současné vedení naší nemocnice však nevytváří žádnou snahu k řešení situace, jak ohledně shánění chybějících lékařů, tak ohledně spravedlivějšího ohodnocení naší nenahraditelné práce. Zkušení lékaři naopak odchází a dochází tím k další devastaci všech jednotlivých oddělení. Tedy je potřeba ozvat se už nahlas a i mimo naše oddělení.

Další čekání už nemá smysl

Získal jsem ve svých snahách podporu všech svých kolegů z oddělení včetně primáře, získal jsem podporu i dalších mnoha lékařů v nemocnici (protože zdaleka nejen nás na interně se týká kritický stav!), získal jsem plnou podporu LOKu, dokonce jsem byl nyní i zvolen do představenstva našeho LOKu.

Situace u nás na interně dospěla do stavu, kdy již další nic neřešící čekání nemá smysl. Shodli jsme se jednomyslně, že již nebudeme takto otrocky pracovat.

K 1.červenci jsme podali výpovědi s 2-měsíční lhůtou. Kompletně všichni lékaři celého našeho interního oddělení. Stav je pro nás nezvladatelný, nedokážeme poskytovat odpovídající zdravotní péči tak, jak bychom chtěli. Proč máme stále nést zodpovědnost my sami lékaři a ne naopak ti, kteří za to zodpovědní mají být?

Jsme jediná nemocnice v okrese (se spádem 100 tisíc obyvatel) a na interně se staráme o nekonečná množství neselektovaných pacientů. Jestli můžeme fyzicky i psychicky práci zvládat, když každý pracujeme za dva nebo tři lékaře, proč zákoník práce pro nás lékaře neplatí, proč si nemůžeme vzít dovolenou (nemůžeme si vybrat ani tu loňskou, natož letošní), dokonce jestli můžeme tu velice zodpovědnou a náročnou práci vůbec takto vykonávat (jako neatestovaní lékaři), to doposud nikoho nezajímalo.

Teď už to však bude muset vedení nemocnice řešit, ať chtějí nebo ne. A nejen vedení nemocnice. Je to protest vůči celému současnému systému fungování našeho zdravotnictví.

MUDr. Roman Durdis, www.tribune.cz

interna Sokolov, člen představenstva místního LOK

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…