Přeskočit na obsah

Zákon o zdravotních službách platí i bez prováděcích vyhlášek

Vydání prováděcích vyhlášek není podmínkou platnosti a účinnosti zákona. K tomu, aby byl zákon platně přijat, stanoví podmínky Ústava České republiky (zákon č. 1/1993 Sb.). Podmínkou platnosti je absolvování zákonodárného procesu popsaného v článcích 39 až 50 Ústavy ČR (zjednodušeně = schválení oběma komorami parlamentu za přesně popsaných podmínek v Ústavě ČR), podpis předsedy vlády, předsedy poslanecké sněmovny a prezidenta republiky podle článku 51 a vyhlášení tohoto zákona ve Sbírce zákonu ČR podle článku 52 Ústavy ČR. To vše se v rámci zákona o zdravotních službách stalo.

Je otázkou, zda zejména schvalovací zákonodárný proces probíhal ústavně konformně, to je jeden z bodů, které nyní zkoumá Ústavní soud ČR. Nicméně do doby rozhodnutí Ústavního soudu ČR o případné neplatnosti jsou splněny podmínky pro to, aby zákon vstoupil dnem 1.4.2012 v účinnost a nic na tom nemění ani skutečnost, že k zákonu dosud nejsou vydány prováděcí vyhlášky.

Tyto prováděcí vyhlášky totiž tak či tak mohou ministerstva podle článku 79 odst. 3 Ústavy ČR vydávat pouze na základě zmocnění zákonem, nikoliv automaticky bez existence zákona, který k vydání vyhlášky příslušné ministerstvo zmocní. I v případě zákona o zdravotních službách jde tedy o běžný postup zakotvený Ústavou ČR, tedy nejprve musí vstoupit v platnost zákon a posléze je teprve možné vydávat vyhlášky.

Otázkou samozřejmě je, že vydání takových vyhlášek může trvat libovolně dlouhou dobu. Známe několik případů, kdy po celou dobu existence zákonného ustanovení nebyla vyhláška vydána vůbec (např. personální vyhláška dle zákona o péči o zdraví lidu).

Takové vyhlášky jen upřesňují (tzv. provádějí) postup podle jednotlivých zákonných ustanovení. Nejsou však podmínkou platnosti zákona. V praxi to znamená, že jestliže je pro aplikaci určitého paragrafu zákona potřeba prováděcí vyhlášky, která tzv. určí, jak se má v tomto ohledu postupovat.

Není-li taková vyhláška dosud vydána, znamená to leda, že toto ustanovení není možné momentálně v praxi aplikovat a bez přesnějších pokynů stanovených vyhláškou užívat, avšak rozhodně to neznamená, že by absence vyhlášky činila neplatným určité zákonné ustanovení či snad celý zákon.

Odpovědi na další dotazy čtenářů  MT najdete na těchto stránkách v dalších dnech.

Mgr. Miloš Máca, www.tribune.cz


Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené