Bakterie přežijí i v hořící cigaretě
Škodlivost kouření se dává do souvislosti především s karcinogenními látkami. Nejnovější studie amerických a francouzských vědců, zveřejněná ve vědeckém časopise Environmental Health Perspectives, odhalila, že kuřáci cigaret jsou vystaveni také zvýšenému riziku bakteriálních infekcí, protože cigarety jsou kontaminovány pestrým spektrem bakterií včetně patogenních. Tým vedený Amy Sapkotovou z University of Maryland nicméně varuje před unáhlenými závěry.
"Předpokládali jsme, že cigarety budou plné bakterií," říká Sapkotová. "Ale vůbec nás nenapadlo, že najdeme tolik bakterií, které mohou infikovat člověka. Pokud tyto mikroorganismy přežijí proces kouření - a my jsme přesvědčeni, že ho přežijí -pak mohou významně přispívat ke vzniku chronických onemocnění nejen u kuřáků, ale i u osob, které jsou vystaveny tabákovému kouři." Dřívější podobně zaměřené studie využívaly kultivace mikroorganismů z cigaretového tabáku. Tým Amy Sapkotové použil DNA microarray pro určení bakteriálního metagenomu, tedy dědičného materiálu přítomného v testovaném tabáku.
Tyto analýzy odhalily v cigaretách pestré spektrum bakterií od půdních mikroorganismů až po lidské patogeny. V každé cigaretě jsou stovky různých bakterií a další citlivější analýzy toto číslo zcela jistě ještě zvednou. Mezi testovanými značkami (Camel, Kool Filter King, Lucky Strike Original Red a Marlboro Red) nebyly zjištěny výrazné rozdíly. V cigaretách byly odhaleny patogenní bakterie z rodů Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella a Pseudomonas aeruginosa. Podle předběžných testů některé odolné druhy bakterií odolají teplotám, jimž jsou vystaveny při kouření cigarety, a jsou pak roznášeny po okolí s tabákovým kouřem.
Zdroj: Medical Tribune