Přeskočit na obsah

Bezpečnost potravin v těhotenství

Ženy říkají, že by věřily informacím, které by jim o rizikách spojených s konzumací potravin v těhotenství poskytl jejich lékař, přesto průzkumy ukazují, že o tomto tématu se v ordinacích často nemluví.1,2 Je nutné vzít v úvahu, že těhotná žena je často vystavena naprosto protichůdným informacím, které se dají velice jednoduše o bezpečnosti konzumace různých potravin získat. Těhotná žena může být varována před konzumací určitých specifických druhů potravin nebo i celých skupin. A pokud se pokusí dodržovat všechny dostupné rady, může být její jídelníček záhy velice omezen. Co s tím?

Naším cílem v tomto dvojdílném seriálu bude objasnit některé klíčové obavy týkající se konzumace některých potravin v těhotenství. Část první je zaměřena na bezpečné stravování a zabránění přenosu patogenů potravou (část druhá se zaměřuje na toxiny v potravě a bude publikována v příštím čísle). Podle odhadů CDC zemře v USA z celkem 76 milionů případů infekčních onemocnění spojených s jídlem v USA zhruba 5 000 osob ročně.3 Pro srovnání je cca 5 900 Američanů usmrceno při práci a 42 000 zahyne při automobilových nehodách.4 K infekcím jsou nejvnímavější lidé velmi mladí nebo velmi staří, osoby se sníženou obranyschopností a ti, kteří jsou vystaveni velkým dávkám patogenů přenášených potravou. 3 Nejčastějším zdrojem infekcí získaných z potravy v USA byly v minulosti zvířecí produkty a kontaminovaná voda. Nyní se však dalším zdrojem těchto infekcí stávají čerstvé produkty.5

Infekce získané z potravy během těhotenství

Těhotná žena není exponována potravinovým patogenům více než běžná populace. Infekce však může postihnout jak těhotnou ženu, tak plod, je tedy více než kdy jindy nutné dodržovat zásady vhodné úpravy potravin (tab. 1).1,3,6‑9

 

 

 

 

 

 

 

 

Plnou verzi článku najdete v: Gynekologie po promoci 1/2010, strana 47

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

Komentář

 

MUDr. Petr Tláskal, CSc.
Dětská poliklinika FN v Motole, Praha; Společnost pro výživu

 

Úvod

Autoři článku se zmiňují o nebezpečí alimentárních nákaz těhotných žen s následným rizikem pro průběh těhotenství a poškození plodu. Hovoří se zde zvláště o alimentárních infekcích způsobených bakteriemi Listeria monocytogenes, salmonelami, E. coli 0157:H7 a o infekcích vyvolaných parazity Toxoplasma gondii, hlísty, tasemnicemi, ale i dalšími mikroorganismy. Navíc zde autoři nastiňují i možnost neinfekčního rizika potravin, v rámci možné alergizace dětí na některé jejich složky, jež matka konzumuje v průběhu těhotenství nebo v době laktace.

Koncepce článku je zajímavá tím, že ačkoli jsou uvedená rizika potravin dobře známá a v kasuistikách uváděná, nebývají vždy v popředí informací poskytovaných těhotným ženám. Především chybějí údaje o možnostech ochrany, prevence rozvoje příslušných alimentárních onemocnění. Většina běžných informací k výživě se dotýká především jídelníčků těhotné ženy, jejich vyvážeností, potřeb suplementace jednotlivých složek výživy.

Nicméně ani k této problematice není informací dostatek. Jak vyplynulo z dotazníkového průzkumu 300 probandek naší nemocnice,1 o potřebách výživy v těhotenství informoval zdravotnický personál v poradnách pouze 43 % těhotných žen. Většina matek se o svoji výživu zajímala spontánně.

Informace si matky získávaly samy, na internetu nebo z časopisů. Téměř 27 % těhotných žen však informace nevyhledávalo, dvě třetiny žen by přivítaly cílenou nutriční poradnu. Z výše uvedeného pohledu vyplývá, že bezpečnost potravin v prevenci alimentárních nákaz může většinou unikat pozornosti těhotných žen.

 

 

 

 

 

 

 

Plnou verzi článku najdete v: Gynekologie po promoci 1/2010, strana 51


Zdroj: Gynekologie po promoci

Sdílejte článek

Doporučené