Dá se věřit knihám o výživě?
Publikace lze rozdělit z několika hledisek - podle odborné kvality textů, zaměření nebo prodejů. Hlavními kritériem pro vyhodnocení byla užitečnost informací, které knížka přináší nebo naopak množství chyb či dezinformací. Obecným měřítkem pro posouzení obsahu knih byl současný názor odborníků na výživu, podpořený vědeckými výzkumy a autoritami.
Recenzenti publikace českých i zahraničních autorů přečetli, provedli stručný výtah informací a vyznačili případné rozpory se současnými vědecky podloženými názory. Všímali si chyb a sledovali také, zda si názory prezentované v dané knize vzájemně neprotiřečí. Na základě toho publikaci ohodnotili jako důvěryhodnou, přínosnou, nepřínosnou či takovou, kterou by čtenáři nedoporučili.
Recenze všech knih jsou k dispozici na internetových stránkách Fóra zdravé výživy .
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 3/2008, strana B8
Zdroj: