Přeskočit na obsah

Dieta s nízkým glykemickým indexem pomáhá kardiakům

Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem podporuje zdravější tělesné proporce u pacientů s onemocněním koronárních tepen. Informovali o tom autoři studie prezentované na kongresu Evropské kardiologické společnosti ACNAP‑EuroHeartCare 2022.

Glykemický index (GI) dělí potraviny obsahující sacharidy podle toho, jak rychle ovlivňují hodnotu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI způsobující rychlé zvýšení koncentrace cukru v krvi zahrnují bílé pečivo, bílou rýži, brambory a sladkosti. Potraviny s nízkým GI se tráví pomaleji a koncentraci cukru zvyšují postupně. Zahrnují některé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, pomeranče, brokolice a listová zelenina, luštěniny jako cizrna, čočka a fazole, ale i celozrnné výrobky, jako je hnědá rýže a oves. Maso, drůbež a ryby nemají hodnocení GI, protože neobsahují sacharidy.

Observační studie již dříve ukázaly, že diety s vysokým GI jsou spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Tato randomizovaná kontrolovaná studie hodnotila potenciální přínos diety s nízkým GI na index tělesné hmotnosti (BMI), obvod pasu, obvod boků a poměr pasu k bokům u pacientů s onemocněním koronárních tepen.

V letech 2016 až 2019 studie náhodně přidělila 160 pacientům ve věku 38 až 76 let na tři měsíce buď diety s nízkým GI, nebo rutinní diety. Obě skupiny nadále dostávaly standardní terapii onemocnění koronárních tepen. Pacientům ve skupině s nízkým GI bylo doporučeno konzumovat potraviny s nízkým GI a vyloučit potraviny s vysokým GI a zároveň pokračovat v obvyklé konzumaci bílkovin a tuků. Skupině s rutinní dietou bylo doporučeno konzumovat doporučenou dietu pro onemocnění koronárních tepen, která omezuje tuky a některé bílkoviny, jako je plnotučné mléko, sýr, maso, vaječné žloutky a smažená jídla.

Dodržování diety bylo hodnoceno pomocí dotazníku. Antropometrické indexy byly měřeny na začátku a po třech měsících. Průměrný věk účastníků byl 58 let a 52 procent byly ženy. Antropometrické indexy byly na počátku mezi skupinami podobné. Po třech měsících se všechna tělesná měření snížila v obou skupinách ve srovnání s výchozí hodnotou, ale změny byly významné pouze ve skupině s nízkým GI.

Porovnání změn mezi skupinami od výchozí hodnoty po dokončení studie ukázalo, že dieta s nízkým GI vedla k významnému snížení BMI a obvodu pasu. BMI klesl o 4,2 kg/m2 ve skupině s nízkým GI ve srovnání s 1,4 kg/m2 ve skupině s rutinní dietou. Obvod pasu se snížil o 9 cm ve skupině s nízkým GI ve srovnání s 3,3 cm ve skupině s rutinní dietou. Mezi skupinami nebyl žádný významný rozdíl v obvodu boků a poměru pasu k bokům. Výzkumníci také zkoumali, zda intervence ovlivnila ženy a muže odlišně. Zjistili, že dieta s nízkým GI s větší pravděpodobností ovlivní obvod pasu, obvod boků a poměr pasu k bokům u mužů než u žen. Příznivý účinek diety s nízkým GI na BMI byl stejný pro muže i ženy. Podle autora studie dr. Jamola Uzokova z lékařského centra pro terapii a léčebnou rehabilitaci v Taškentu v Uzbekistánu výzkum naznačuje, že důraz na potraviny s nízkým GI jako součást vyvážené stravy by mohl pomoci pacientům se srdečním onemocněním kontrolovat jejich tělesnou hmotnost a obvod pasu.

Sdílejte článek

Doporučené