Jakou zvolit redukční dietu?
V Izraeli byla realizována dvouletá studie, kde randomizovali 322 obézních (BMI = 31 kg/m2) pacientů v průměrném věku 52 let do skupin k příjmu tří různých diet: stravy omezující tuky, diety omezující sacharidy nebo středomořské stravy. Energetický příjem pacientů s nízkotučnou dietou a středomořskou stravou činil 1 500 kcal/den u žen nebo 1 800 kcal/den u mužů. Pacienti s nízkosacharidovou dietou nebyli omezeni stanovením absolutního limitu příjmu kalorií, ale místo toho se podrobili restrikci v maximálním příjmu karbohydrátů s denním stropem ve výši 120 g/den.
Po dvou letech osoby s nízkosacharidovou a středomořskou dietou vykázaly průměrný úbytek tělesné hmotnosti 5,5 kg a 4,6 kg. Aplikace nízkotučné diety vyústila v průměrnou redukci tělesné hmotnosti o 3,3 kg.
Autoři naznačili, že obě z pohledu úbytku váhy úspěšnější diety – nízkotuková a středomořská – by mohly být pro redukci tělesné hmotnosti pacientů vhodné, přičemž středomořská strava poskytuje lepší možnost kontroly glykémie a nízkotuková dieta měla za následek zlepšení poměrných koncentrací lipidů v krvi.
Přítomnost ketonurie byla častěji nalézána u pacientů v nízkosacharidové skupině. U podskupiny 36 pacientů s diabetem byly zaznamenány nejpříznivější změny v glykémii nalačno a v koncentraci inzulinu u pacientů se středomořskou dietou než u subjektů s nízkotukovou dietou. Pacienti ze skupiny s nízkosacharidovou dietou vykázali redukci v koncentraci HDL cholesterolu o 20 % a u skupiny s nízkotukovou stravou o 12 procent. Koncentrace triglyceridů obdobně klesla více v nízkosacharidové skupině než v nízkotukové. Koncentrace C reaktivního proteinu klesly signifikantně pouze u pacientů se středomořskou dietou, zatímco u všech skupin stoupla koncentrace adiponektinu a poklesla koncentrace leptinu. Pacienti ve všech třech skupinách vykázali signifikantní redukci krevního tlaku a redukci obvodu v pase bez větších rozdílů mezi skupinami. „Individuální volba diety by měla vycházet ze znalostí základních rizikových faktorů,“ poznamenala vedoucí autorka studie Iris Shai z Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Izrael.
Pro diabetiky zřejmě nejvhodnější středomořská strava
Zatímco v laických médiích pokračují „války diet“, vědecké důkazy přináší lékařská literatura, ke které tento článek významně přispívá. Všechny tři diety se zdají být efektivní a bezpečné, avšak nejdůležitějším aspektem, který je třeba zmínit, je nutnost individualizace dietních doporučení s tím, že je třeba vzít v úvahu nejen chuťové preference pacienta, ale i charakteristiky metabolického kompenzace každého jedince. Jestliže bude obézní pacient například trpět také diabetem, pak bude pro něj patrně nejvhodnější středomořská strava s omezením kalorií. Pacientům, kteří nejsou schopni kontrolovat svůj energetický příjem, by měla být zřejmě doporučována spíše nízkosacharidová dieta bez kalorických restrikcí,“ komentoval článek Russell H. Greenfield, docent na School of Medicine při University of North Carolina, Chapel Hill, USA.
Zdroj: