Přeskočit na obsah

Je libo kávičku?

Detailně propracovaná studie odborníků z athénské univerzity přednesená v rámci letošního kongresu ESC ukázala, že mírná konzumace kávy dokáže zlepšit aortální roztažitelnost u hypertenzních seniorů. Cílovou skupinou studie, sledovanou v období června až října 2009, bylo 343 mužů a 330 žen ve věku 65 až 100 let žijících dlouhodobě na Ikarii.

Ostrov Ikaria výzkumný tým vybral proto, že se jeho obyvatelé dožívají v průměru 90 let. Kromě konzumace kávy sledoval sociodemografické i bioklinické ukazatele životního stylu a stravovací charakteristiky z hlediska kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako je hypertenze, diabetes, hypercholesterolémie, obezita, dále pak fyzická aktivita a biochemické ukazatele poškození kardiovaskulárního systému.

Koordinátorka studie dr. Chrysohuová o konzumaci kávy říká: "Dosud bylo známo, že káva má hypertenzní účinek, nicméně se zdá, že odpověď na kofein je více vyjádřena u hypertenzních nebo hypotenzních jedinců, než tomu je u normotenzních. A to je důvod, proč jsme se ve studii zaměřili na 235 hypertenzních osob, u nichž jsme každodenní dopad konzumace kávy, patřící mezi řecké národní zvyky, pomocí echokardiografických měření systolických a diastolických průměrů hodnotili ve spojistosti s aortální distenzibilitou."

Analýza dat ukázala dobrý efekt mírné konzumace kávy na aortální distenzibilitu. Lékaři jej přisuzují polyfenolické složce obsažené v kávě, především v odrůdě pocházející z Řecka, která obsahuje velké množství diterpenů, jako je cafestol a kahweol. Účinek chlorogenové kyseliny (kombinace kyseliny kávové a chinové) je spojen s oxidem dusnatým, u kofeinové a ferulové kyselina se zdá, že zlepšují vaskulární funkce sníženou oxidací a zvýšenou dostupností oxidu dusnatého.

Nejen tyto, ale také další látky obsažené v kávě, jako jsou flavonoidy, hořčík, draslík, niacin a vitamin E zvyšují pozitivní účinky kávy, především svým antioxidačním působením.

Avšak u hypertenzních pacientů je rovnováha mezi koncentrací oxidu dusnatého a produkcí superoxidu již narušena, takže pozitivní účinky látek obsažených v kávě nejsou tak silné, aby její vysoká konzumace mohla přinést vyšší kladný efekt.

Dr. Chrysohuová shrnuje výsledky pozorování takto: "Studie ukázala, že mírná konzumace kávy v množství jeden až dva šálky denně je spojena s vyšším pozitivním efektem na aortální roztažitelnost ve srovnání s menším množstvím kávy denně. V rámci srovnávací analýzy jsme získaná data přizpůsobovali mnoha rozdílným faktorům, jako je věk, pohlaví, fyzická aktivita, koncentrace kreatininu, BMI a diabetes mellitus.

Kromě účinku na aortální roztažitelnost jsme zjistili, že mírná konzumace kávy dokáže ovlivnit kardiovaskulární onemocnění, diabetes a hyperlipidémii, BMI, renální funkce a koncentrace kreatininu. Avšak užitek z vyšší konzumace kávy v podobě tří až pěti šálků denně jsme neprokázali.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

20. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…