Přeskočit na obsah

Klinická dietologie

Právě mezeru na poli odborné literatury věnující se systematicky problematice výživy se snaží zaplnit publikace s názvem Klinická dietologie, jejíž hlavním autorem je prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Nejedná se však o podrobnou vědeckou monografii o všech aspektech výživy, ale spíše o přehled aktuálních významných poznatků z této oblasti a praktický návod, jak dietologii v léčbě různých onemocnění využívat. Praktické příklady diet připravené zkušenými nutričními terapeutkami pak mohou lékaři používat přímo v edukaci pacienta. rozhovor o dietě má totiž často klíčový význam v navázání dobrého kontaktu s pacientem a nastartování změn životního stylu.

„Klinická dietologie nemá jednoduchou pozici i z toho důvodu, protože je to jedna z oblastí medicíny, která je nejvíce ohrožena různými alternativními postupy a ,zaručenými‘ potravinovými doplňky. V naší publikaci jsme se proto snažili přinést pouze vědecky prokázané postupy, i když vědecký průkaz efektu dietoterapie je na rozdíl od farmakoterapie poněkud obtížný,“ říká prof. Svačina.

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 5/2008, strana A4

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…