Kolorektální karcinom – incidence stoupá, úmrtnost se nemění
V poslední době se změnil přístup k primární prevenci tohoto onemocnění. Za ochranný faktor se dříve považoval dostatečný přísun vlákniny. „Nejnovější studie však tento předpoklad nepotvrdily. Naopak větší váha se nyní dává na obsah tuků ve stravě a způsob přípravy jídla. Smažení a pečení zvyšují riziko onemocnění třikrát až pětkrát,“ říká Igor Kiss, primář oddělení klinické onkologie Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. „Kouření je také rizikový faktor, na konzumaci alkoholu zůstává pohled nejednoznačný,“ dodává. Orální kontraceptiva snižují riziko vzniku onemocnění o 18 až 40 procent. Tento jev se dává do souvislosti se snížením koncentrace žluči ve střevě a přímým působením estrogenů na střevní sliznici. Podobně metaanalýzy potvrdily snížený výskyt nádorů tračníku u žen užívajících hormonální substituci. Asi největší prostor pro zlepšení neutěšeného stavu se nabízí v oblasti sekundární prevence, tedy ve včasném zachycení již vzniklých onemocnění. Sekundární prevenci lze rozdělit na dvě skupiny – sledování rizikových skupin a plošné sledování populace.V prvním aspektu jde o přímé příbuzné nemocných bez prokázané mutace v predispozičních genech - ti mají třikrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění, a o lidi s dobře definovanougenetickoupredispozicí– například u syndromu familiární polypózy tlustého střeva se riziko onemocnění rakovinou tračníku blíží 100 %.
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 15/2005, strana 8
Zdroj: