Přeskočit na obsah

Kolorektální karcinom – incidence stoupá, úmrtnost se nemění

V poslední době se změnil přístup k primární prevenci tohoto onemocnění. Za ochranný faktor se dříve považoval dostatečný přísun vlákniny. „Nejnovější studie však tento předpoklad nepotvrdily. Naopak větší váha se nyní dává na obsah tuků ve stravě a způsob přípravy jídla. Smažení a pečení zvyšují riziko onemocnění třikrát až pětkrát,“ říká Igor Kiss, primář oddělení klinické onkologie Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. „Kouření je také rizikový faktor, na konzumaci alkoholu zůstává pohled nejednoznačný,“ dodává. Orální kontraceptiva snižují riziko vzniku onemocnění o 18 až 40 procent. Tento jev se dává do souvislosti se snížením koncentrace žluči ve střevě a přímým působením estrogenů na střevní sliznici. Podobně metaanalýzy potvrdily snížený výskyt nádorů tračníku u žen užívajících hormonální substituci. Asi největší prostor pro zlepšení neutěšeného stavu se nabízí v oblasti sekundární prevence, tedy ve včasném zachycení již vzniklých onemocnění. Sekundární prevenci lze rozdělit na dvě skupiny – sledování rizikových skupin a plošné sledování populace.V prvním aspektu jde o přímé příbuzné nemocných bez prokázané mutace v predispozičních genech - ti mají třikrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění, a o lidi s dobře definovanougenetickoupredispozicí– například u syndromu familiární polypózy tlustého střeva se riziko onemocnění rakovinou tračníku blíží 100 %.
...

Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 15/2005, strana 8

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…