Konec historie bezpečné konzumace?
Geneticky modifikované organismy (GMO) vznikají cíleným zásahem genových inženýrů do dědičné informace mikroba, rostliny nebo živočicha. Zákony platné na území Evropské unie (EU) vyžadují, aby potraviny vyrobené z GMO byly označeny tak, že o jejich původu nemůže být pochyb. Co ale tahle nálepka znamená? Můžeme takto označené potraviny bez obav jíst? Odpověď je na první pohled zcela prostá. Kdyby nám potraviny z GMO mohly uškodit, zodpovědné instituce by jejich výrobu a prodej neschválily.
Zákony mnoha zemí, Evropskou unii a Českou republiku nevyjímaje, vyžadují, aby všechny GMO prošly „bezpečnostní prověrkou“. Geneticky modifikované zemědělské plodiny určené pro potravinářské účely jsou z tohoto hlediska střeženy obzvlášť bedlivě. Není to však univerzální „filosofie“. Americká Food and Drug Administration, dozírající na potraviny a léčiva, nevidí ve vzniku zemědělské plodiny genetickou modifikací důvod hodný zřetele a posuzuje ji z hlediska bezpečnosti potravin jako jakýkoli jiný produkt nově uváděný na trh. EU však měří geneticky modifikovaným organismům podstatně přísnějším metrem než všemu ostatnímu a žádá pro ně „bezpečnostní prověrky“, které se obvykle nedají zkompletovat dříve než za 7 až 10 let. Geneticky modifikované rostliny tak patří k nejdůkladněji prověřeným organismům, s nimiž může konzument přijít do styku. Žádné jiné rostliny, ať už byly získány např. uměle navozenými mutacemi nebo importem z geograficky či ekologicky zcela odlišných podmínek, srovnatelnou proceduru prověřování nepodstupují.
...
Plnou verzi článku najdete v: Medical Tribune 7/2005, strana 6
Zdroj: